Det handlar inte bara om att bygga, utan om att bygga med eftertanke. AI har, som ENR, Engineering News-Record, noterar, blivit något av en katalysator för detta skifte. Med AI-stödda simuleringar kan ingenjörer idag skissa fram optimerade betongblandningar som anpassas specifikt för varje projekts unika krav.
Digitala tvillingar är ett annat kraftfullt verktyg i denna omställning. Genom att skapa virtuella modeller av byggnader kan man i förväg simulera och optimera allt från design till energiförbrukning, och därmed både förebygga problem och förlänga byggnaders livslängd.
Som ENR beskriver gör digitala tvillingar att projektledare kan följa varje fas i byggprocessen, från ritning till färdig konstruktion, med en detaljrikedom som tidigare inte var möjlig. Fel upptäcks i förväg, vilket sparar både tid och pengar – och, inte minst, resurser. Genom att skapa smartare underhållsplaner minskar man också risken för oväntade, kostsamma ingrepp.
Även för äldre konstruktioner är digital teknik användbar. Med hjälp av 3D-scanning kan befintliga betongbyggnader analyseras in i minsta spricka. Genom att exakt kartlägga områden som är utsatta för nötning eller skador, kan nödvändiga åtgärder utföras mer träffsäkert.
ENR berättar hur denna precision leder till snabbare och billigare reparationer, vilket i förlängningen gör att byggnader kan stå starkare och längre.
Och det stannar inte där. Digitaliseringen effektiviserar även byggprocessen genom förbättrad datahantering och realtidsanalys, vilket gör att tidsplaner hålls och projektgenomförande kan ske utan de vanliga flaskhalsarna.
Enligt MIT News kan byggtiden minskas markant när AI och digitala verktyg används för att styra arbetsflöden och samordna scheman, vilket också leder till lägre utsläpp per projekt.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.