Betong som spricker när den utsätts för vatteninträngning och korrosion, kan leda till höga underhållskostnader och förkortad livslängd. Nu finns en självläkande tekniken som Basilisk använder och som baseras på bakterier som aktiveras vid kontakt med vatten och syre. Dessa bakterier producerar kalciumkarbonat (kalksten) som fyller igen sprickor, vilket bibehåller betongens vattentäthet.
Självläkande betong kan minska behovet av traditionella skyddsmetoder som vattentäta membran och förstärkningsstål. Det kan leda till en minskning av CO₂-utsläpp med upp till 30-50 procent, enligt rapporter.
Tekniken behöver inte bara användas i ny betong utan kan även användas för att reparera betongskador genom att dessa fylls med den självläkande betongen.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.