Betong som spricker när den utsätts för vatteninträngning och korrosion, kan leda till höga underhållskostnader och förkortad livslängd. Nu finns en självläkande tekniken som Basilisk använder och som baseras på bakterier som aktiveras vid kontakt med vatten och syre. Dessa bakterier producerar kalciumkarbonat (kalksten) som fyller igen sprickor, vilket bibehåller betongens vattentäthet.
Självläkande betong kan minska behovet av traditionella skyddsmetoder som vattentäta membran och förstärkningsstål. Det kan leda till en minskning av CO₂-utsläpp med upp till 30-50 procent, enligt rapporter.
Tekniken behöver inte bara användas i ny betong utan kan även användas för att reparera betongskador genom att dessa fylls med den självläkande betongen.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.