-Bolagets redovisning av miljökonsekvenser är tillräcklig. Ansökan möjliggör en överblick över hela tillståndstiden, skriver rådman Inge Karlström, Mark- och miljödomstolen, i ett pressmeddelande.
Tillståndet gäller i 30 år och omfattar kalk- och märgelstensbrytning i File hajdar-täkten och märgelstensbrytning i Västra brottet. Det inkluderar också rätt att uppföra kross- och sorteringsanläggningar samt hantera dag- och grundvatten inom området.
Reaktionerna från industrin lät inte vänta på sig. Svensk Betong uttryckte i ett pressmeddelande att domen är ”ett positivt besked för hela bygg- och anläggningssektorn” och understryker att inhemsk cementproduktion är avgörande för såväl klimatmålen som försörjningstryggheten.
-Vi har länge påpekat att ett långsiktigt tillstånd är helt nödvändigt för att Sverige ska kunna bygga bostäder, infrastruktur och klimatanpassade lösningar, skriver Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong, i ett pressmeddelande.
Även Byggföretagen välkomnade beslutet och påpekade att det undanröjer hotet om omfattande byggstopp och förseningar. Enligt organisationens tidigare beräkningar riskerade ett avslag att leda till förlorade investeringar på upp till 20 miljarder kronor i månaden.
Företaget själv ser domen som en bekräftelse på det arbete som lagts ner för att möta tidigare kritik. Heidelberg Materials framhåller i sin kommentar att tillståndet skapar förutsättningar för att investera i fullskalig koldioxidinfångning (CCS) i Slite, en investering som beräknas bli den största inom svensk industri på decennier.
-Dagens beslut är avgörande både för vår möjlighet att bidra till Sveriges klimatomställning och för landets långsiktiga cementförsörjning, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetsdirektör, Heidelberg Materials Sverige.
Samtidigt är kritiken från miljörörelsen fortsatt skarp. Det gotländska nätverket Rädda Gotlands grundvatten kallar domen ”en svart dag för Gotlands framtid” och menar att domstolen inte tillräckligt beaktat riskerna för långsiktig påverkan på öns vattenresurser och ekosystem.
Naturskyddsföreningen uttrycker också oro, särskilt över att domstolen anser att undantagsregler i vattenförvaltningsförordningen är tillämpliga, trots att verksamheten riskerar att förvärra statusen i vissa vattenförekomster.
-Att ge tillstånd i 30 år trots kända osäkerheter är att spela högt med naturvärden som inte kan återskapas, skriver Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen, i en kommentar.
Domstolen har också beviljat det nödvändiga Natura 2000-tillståndet och hänvisar till att kalkbrytningen anses tillgodose ett ”allmänintresse av större vikt”. Man slår fast att påverkan på skyddade naturvärden är acceptabel i förhållande till samhällsnyttan.
Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen. Miljöorganisationer har ännu inte meddelat om de tänker gå vidare, men flera bedömare anser att frågan mycket väl kan hamna i nästa instans – inte minst eftersom den rymmer principiellt viktiga frågor om miljörättens förhållande till industriell försörjning och klimatomställning.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.