Genom en livscykelanalys, från råmaterialutvinning till färdigt bygge, har forskarna analyserat en sjuvåningsbostad och funnit att skumbetong kan reducera koldioxidutsläppen avsevärt jämfört med traditionell betong.
Skumbetong innebär förenklat att luftbubblor tillförs betongen genom en skumbildande komponent. Denna teknik resulterar i ett material med reducerad densitet och därmed minskad egenvikt, samtidigt som det bibehåller tillräcklig tryckhållfasthet för byggnadskonstruktioner. Betongens vikt varierar mellan 400 och 1800 kg/m³ beroende på mixning och densitet, vilket kan jämföras med konventionell betong som oftast har en densitet runt 2300 kg/m³. Den reducerade vikten kan minska byggnadens totala belastning och därmed förenkla konstruktionsprocessen.
Studien visar att användningen av skumbetong i skjuv-väggssystem minskar de seismiska krafterna som verkar på byggnaden. I fallstudien från Quito analyserades en sjuvåningsbyggnad och resultaten visar att byggnaden uppfyllde gällande krav för seismisk prestanda. Drifter i X- och Y-riktningarna noterades till 0,002 och 0,003, vilket ligger inom acceptabla gränser.
En av de viktigaste insikterna från studien är att armeringsstålet bidrar mest till byggnadens totala koldioxidutsläpp. Tillverkningen av skumbetong bidrar dock till en avsevärd minskning av de totala CO₂-utsläppen, något som kan bli en viktig faktor i framtida byggprojekt i seismiska regioner.
Totalt sett visar studien att denna betongtyp kan minska byggnaders klimatavtryck och samtidigt ge tillräcklig strukturell styrka. Den lägre vikten bidrar också till att minska belastningen på grund och bärande element, vilket kan leda till kostnadsbesparingar i byggprocessen. Forskarna framhåller dock att ytterligare studier krävs för att fastställa den långsiktiga prestandan hos cellulär betong i olika seismiska miljöer.
En viktig slutsats är att framtida forskningsinsatser bör inkludera detaljerade analyser av materialets nedbrytning över tid samt dess mekaniska egenskaper i varierande jordbävningsscenarier.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.