MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Ny metod visar hur betong själv sänker fuktnivån – banar väg för klimatsmart byggande och minskat koldioxidavtryck.

Polygons metod kan lösa fuktproblemen

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

En ny metod med förprovad betong för att bestämma betongens självuttorkningsförmåga har utvecklats av Polygon tillsammans med Heidelberg Materials. En viktig kunskap för att bedöma om känsliga golvmaterial riskerar exponeras för alkalisk fukt.

Under 2024 genomförde Skanska framgångsrika provningar med klimatförbättrad betong baserat på Bascement Plus med vulkanisk puzzolan. Nu har den första “fuktfunktionsprovade” betongen lämnat labbmiljön och är redo för praktisk användning.

– Fuktnivån sjunker över tid i ett betonggolv, det är gammal kunskap. Det handlar till viss del om att fukt lämnar även genom täta ytskikt, men framför allt handlar det om betongens inneboende kapacitet att sänka fuktnivån. Med provningsmetoden bestämmer vi denna förmåga för det aktuella betongreceptet och tar med oss den informationen in i riskbedömningen, säger Anders Selander, projektledare på FoU Heidelberg Materials Cement Sverige.

Det är praxis att höja cementhalten och sänka vatteninnehållet för att klara fuktkraven, vilket gör betongen svårarbetad och ökar koldioxidavtrycket för hela byggnaden.

Polygon har genomfört provningen och kommer att följa upp det första projektet i fält.

–Nu vet vi hur betongen kommer att bete sig och vi kommer också att följa upp med mätningar i både avjämning och betong för att säkerställa att allt går enligt plan, säger Johan Tannfors, senior fuktsakkunnig hos Polygon.

Det är praxis att höja cementhalten och sänka vatteninnehållet för att klara fuktkraven, vilket gör betongen svårarbetad och ökar koldioxidavtrycket för hela byggnaden. Men fukt är inte ett betongproblem eftersom vatten är en central ingrediens för att betongen ska hårdna, bli stark och tät. I själva verket begränsas betongens hållfasthetstillväxt av ett underskott på fukt.

– Det är otroligt viktigt att komma till rätta med uttorkningsfrågan, en lösning behövs för att ta nästa steg mot ett klimatsmart byggande. Vi ser positivt på angreppssättet och vi betongtillverkare är vana att arbeta med förprovningar oavsett om det handlar om beständighet, hållfasthetstillväxt eller som i detta fall fukt, säger Johan Hedman, teknisk chef för Skanskas betongtillverkning.

Uttorkningskrav ställs på betong för att skydda känsliga golvmaterial och därmed bidra till en sund inomhusmiljö. Kravet på relativ fuktighet (RF) är sedan länge utformat som om betongen vore färdigtorkad även djupt ned i plattan när ytskiktet läggs på plats. Trots att betongen fortsätter sänka RF beaktas inte egenskapen i riskminimeringsmodellen och därmed inte heller i kravställningen. Nu finns en metod för att bestämma betongens egen förmåga att sänka RF. Genom att nyttja den kunskapen kan koldioxidavtrycket för ett betonggolv sänkas markant.

Läs mer