Bakom lösningen står Spännbalkkonsult och Thomas Betong, som har gått från teoretiska beräkningar till ett praktiskt genomförande i full skala. Den klimatförbättrade betongen Thomavakuum har använts tillsammans med vakuumteknik för att avlägsna vatten efter gjutning, vilket ger en tät och hållbar yta med hög hållfasthet.
Jämfört med Svensk Betongs branschvärde för motsvarande användningsområde sänks klimatpåverkan från 385 till 208 kilo koldioxid per kubikmeter betong.
Arbetet bygger på erfarenheter från ett tidigare projekt i Uppsala, där en livscykelanalys vid bygget av mobilitetshuset Brandmästaren visade att en spännbalkslösning i prefabformat, utan klimatförbättrad betong, kunde ge en klimatbesparing på 27 procent. En kompletterande teoretisk analys pekade på att klimatpåverkan kunde minskas med upp till 39 procent om förbättrad betong också använts.
Resultaten ledde fram till att en fullskalig utvärderingsyta anlades i Makrillen i Borås. Projektet genomfördes i samarbete med Borås Parkering, som betonade vikten av klimatperspektivet i valet av stomlösning.
– I vår utvärdering var spännbalkstommen det mest klimatvänliga alternativet. Miljön är en viktig aspekt för Borås Parkering, säger Hanna Munde, vd Parkering Borås.
– Tidigare var pris och produktionstid viktigast. Nu tittar man på hela byggnadens livscykel, säger Tobias Hildorzon, vice vd på Spännbalkkonsult.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.