De två betongtrailrarna har de senaste veckorna körts till gjutprojekt i delar av Skåne, Småland och Blekinge. Fördelen är att varje trailer lastar hela 11,5 kubikmeter betong. Trots att de rymmer betydligt mer betong blir bränsleförbrukningen per mil enbart marginellt högre.
– Eftersom att var transport får med sig mer betong så minskas det totala antalet mil som betongen måste transporteras. Det innebär att det går åt mindre diesel, säger Ted Petersson, ansvarig för Swerocks betongfordon i syd.
Nyligen användes båda betongtrailrarna till att transportera betong till gjutningen av en industrihall i södra Småland. Totalt 2 500 kubikmeter betong skulle levereras.
– Fordonen lastar och lossar på samma sätt, sedan har de lite extra specialfunktioner. För att uppnå våra vikt- och längdbestämmelser och därmed kunna lasta tyngre, görs trailern längre med hjälp av hydraulik när den kör ute på vägen. Väl framme på arbetsplatsen där det kan vara mer ont om plats kan den dras ihop, säger Ted Petersson.
Betongtrailern blir som längst 13,3 meter lång och kan kortas till cirka 10 meter. De kan lossa till pump, till bask och med ränna precis som Swerocks andra betongbilar.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.