Biogasanläggningen från Biokraft kommer att ha kapacitet att producera flytande biogas på 125 GWh/år, motsvarande 12 miljoner liter diesel. Betong har använts bland annat till att gjuta plattor för silor och mottagningsfickor.
– Minskat klimatavtryck är en del av vår kärnverksamhet, därför är det viktigt att våra anläggningar också produceras på ett hållbart sätt. ECO-Betong är en bidragande del i det, säger Tina Blix, hållbarhetschef Biokraft.
Swerock har genomfört tester som visar flera fördelar med att använda ECO-Betong i korrosiva miljöer, så som biogasanläggningar. Den har samma höga hållfasthet som traditionell betong och uppvisar en bättre beständighet även i tuffa miljöer. Orsaken är att ECO-Betong har en tätare mikrostruktur som bromsar inträngning av bland annat fukt och klorider.
En av utmaningarna har varit att gjuta de 70 cm tjocka och åtta meter höga väggarna där materialet till biogasanläggningen tas emot. Där krävdes en betong med speciella egenskaper som Swerocks klimatförbättrade betong har.
– Tack vare ECO-Betong minskar värmeutvecklingen i betongen, något som generellt innebär en lägre risk för temperatursprickor. Dessutom har den fördelen att klimatpåverkan blir mindre jämfört med traditionell betong, säger Lars Haraldsson, säljare på Swerock.
Leveransen av betong startade redan förra åren och förberedelserna för driftsättningen av anläggningen beräknas att påbörjas under senhösten 2024. Projektet har sparat drygt 200 ton koldioxid genom användningen av ECO-Betong.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.