Avtalet är uppdelat i två delar. Den första delen beskriver parternas gemensamma mål och intentioner, där Atrium Ljungberg kommer att prioritera Strängbetong som stomentreprenör i kommande projekt. Den andra delen fokuserar på en avtalsform som liknar partnering, specifikt för leveranser av stommar.
Processen att nå fram till detta avtal har pågått i ungefär ett år. Samarbetets primära syfte är att säkerställa att båda företagen uppnår sina ambitiösa hållbarhetsmål. Angela Berg, affärsområdeschef för projekt på Atrium Ljungberg, betonar vikten av att granska alla material i byggprocessen för att nå dessa mål. Hon ser fram emot att samarbetet ska leda till nya och innovativa lösningar som kan bidra till ett klimatneutralt byggande med betong.
Båda företagen ser potentialen i att utmana varandra och dela kunskap redan i tidiga skeden av projekten. Detta, menar de, kan leda till fler innovativa lösningar än om de hade arbetat isolerat från varandra.
Genom samarbetet hoppas Atrium Ljungberg även kunna dra större nytta av befintliga tekniker och metoder för att minska klimatpåverkan från betongstommar. Det är möjligt att halvera klimatpåverkan genom att använda tekniker som slimmade konstruktioner och alternativa bindemedel.
För Strängbetong innebär avtalet en större långsiktighet och en partner som underlättar investeringar och utvecklingsprojekt. Stefan Ohlsson, vd på Strängbetong, påpekar att det är utmanande att beräkna värdet av olika koldioxidreducerande åtgärder, men att avtalet nu möjliggör en långsiktig dialog kring dessa frågor.
Samarbetet har redan inletts med att Strängbetong levererar stommar till två projekt i Slakthusområdet i Stockholm, Hus 43 Gamla & Nya Magasinet och Hus 6 Stationen. Dessa projekt planerades dock innan avtalet slöts, och den verkliga potentialen i samarbetet kommer att visa sig i framtida projekt som startar under avtalets löptid, där företagen kan planera och genomföra åtgärder för att ytterligare minska klimatavtrycket
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.