“Vilket är mindre än flerbostadshus i trä!”
/Bill Ögren, chef produktion på ByggVesta Development.
Den 10 maj var det premiär för Agri™betong, ByggVestas nya byggmaterial. Det var fastigheten Sköterskan i Sege Park i Malmö som fick prova de nya betongelementen, som har en hälften så stor klimatpåverkan som traditionell betong.
Agri™Betong innehåller spannmålsskal, en restprodukt från jordbruket. Skalen används vanligtvis till biobränsle för att skapa fjärrvärme, men den aska som blir kvar från värmekraftverken kan användas som tillsatsmedel i betongproduktionen.
– Vi ser att man med denna metod med lätthet skulle kunna understiga 200 koldioxidekvivalenter per BTA, vilket är mindre än flerbostadshus i trä, säger Bill Ögren, chef produktion på ByggVesta Development.
Agri™Betong har tagits fram inom Energimyndighetens forskningsprogram Industriklivet tillsammans med forskningsinstitutet RISE, Strängbetong, Södertälje kommun, Lantmännen och forskningsinstitutet Swerim.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.