–Vi har lyckats hålla tidplanen trots de utmaningar som en trafikerad järnvägsknut medför. Detta är ett projekt som vi är mycket glada och stolta över att vara en del av, säger Mattias Emanuelsson, entreprenadchef och biträdande regionchef på Peab.
Den sista storgjutningen omfattade ungefär 800 kubikmeter ECO-Betong från Swerock. Totalt har 42 000 kubikmeter betong levererats till projektet varav 27 000 kubikmeter varit ECO-Betong som används för samtliga betongbroar och kulvertar i projektet.
– Olskroken har varit ett spännande och utmanande projekt, speciellt med tanke på logistiken, säger Andreas Arvidsson, arbetschef på Swerock.
För att stabilisera marken har man använt multicem, ett bindemedel som består av restprodukter från cementtillverkning, i stället för kalkcementpelare. Det har gett en klimatbesparing på 50–70 procent jämfört med cement. Projektet har även optimerat grundläggning och konstruktioner för att minska mängden betong och stål, samt återanvänt material både vid grundläggning och järnvägsanläggning.
Att bygga broar och spår i Olskroken är en utmanande uppgift, eftersom man måste hålla tågtrafiken rullande så mycket som möjligt. Varje dygn passerar cirka 650 tåg arbetsområdet, vilket kräver en noggrann planering och samordning. Projektet har arbetat med att bygga broarna i etapper, där man har utnyttjat de ytor som har varit fria från trafik.
Broarna har växt fram som öar av stödben som har sammanbundits med överbyggnader när det har varit lämpligt utifrån tågtrafiken. För att kunna bygga där de ursprungliga spåren har legat, har man även anlagt tillfälliga spår dit tågtrafiken har flyttats.
Projektet E01 Olskroken planskildhet är ett samarbete mellan Peab och Trafikverket och är en del av västsvenska paketet. Projektet startade 2018 och beräknas vara klart 2026. Målet är att skapa en planskild järnvägsanläggning i Olskroken, som idag är en flaskhals för tågtrafiken. Genom att separera spåren på olika nivåer, kommer man att öka kapaciteten, punktligheten och säkerheten för både person- och godståg.
Olskroksbron är en av de största och mest komplexa broarna i Trafikverkets projekt ’’E01 Olskroken planskildhet’’ som innefattar sex järnvägsbroar, kulvertar och en gångbro. Totalt har Swerock levererat cirka 42 000 kubikmeter betong varav 65 procent ECO-Betong som bidragit till att minska klimatpåverkan.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.