Bakgrunden till avtalet är att Ørsted – Danmarks största energibolag – har fått i uppdrag av den danska energimyndigheten att uppföra två anläggningar som kan avskilja och lagra koldioxid, så kallad CCS. Avtalet innebär att NCC ska bygga fundament, byggnader och rörbroar till anläggningen vid Asnæsværket i Kalundborg.
Anläggningen förväntas kunna avskilja 280 000 ton biogen koldioxid årligen.
– Vi är stolta över att bidra till Ørsteds och Danmarks ambitioner med att avskilja och lagra koldioxid. Vi är i full gång med att förbereda arbetet och att dela kunskap om hur vi planerar, bygger och leder byggprojekt som kan lösa några av våra mest komplexa samhällsproblem, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.
Projektet markerar det första steget mot etableringen av en storskalig koldioxidinfrastruktur i Danmark.
– Vi ser fram emot att starta arbetet med NCC. Det behövs många olika initiativ för att bromsa klimatförändringarna, och med vårt projekt kommer vi att bidra väsentligt till att förverkliga de politiskt överenskomna danska klimatmålen för 2025 och 2030, säger Ole Thomsen, senior vice president och chef för Ørsteds kraftverksverksamhet.
Arbetet inleds i början av 2024 och förväntas vara färdigställt i slutet av 2025. Uppdraget uppgår till cirka 300 MSEK.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.