“Jag ser labbet som en jättebra möjlighet att få kunskap om den teknik som faktiskt används idag ute på arbetsmarknaden”
/Lovisa Josefsson, studerar informationsteknik på KTH.
År 2016 etablerade företaget Trimble sitt första teknologilabb på University of Massachusetts Amherst i Usa. Sedan dess har det blivit 27 till i 16 länder på fem kontinenter. Den 5 maj var det så dags för KTH att få sitt Trimble Technology Lab invigt.
Laboratoriet innebär att studenter och forskare får tillgång till många av Trimbles hård- och mjukvaror som täcker in alla skeden i byggprocessen, från arkitektonisk integration till byggnader och infrastruktur och verktyg som används ute i produktion.
– På KTH är vi väldigt måna om att studenterna ska kunna ta del av den senaste tekniken inom digital utveckling och därför är det viktigt för oss att kunna samarbeta med externa aktörer, säger Sigbritt Karlsson, rektor på KTH.
– Vi har fått mycket positiva reaktioner från studenterna. Delvis för att vi har vävt in användningen av Trimbles verktyg i våra kurser men också för att studenterna själva har kunnat laborera med hård- och mjukvaran och kommit fram till lösningar på egen hand. Det här gör dem attraktiva för framtida arbetsgivare, säger Kjartan Gudmundsson, vice grundutbildningsansvarig på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, KTH.
– Trimble-labbet representerar början på en viktig och effektfull relation mellan Trimble och KTH. Här kan vi tillsammans som OneTrimble träffas, bjuda in företag, ha presentationer och hålla kvällsaktiviteter för studenterna. Och det gynnar ju både oss och de studerande, säger Tove Lindblad, affärsutvecklingschef, Trimble.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.