Sump ger starkare betong enligt forskning.
Kaffe ger prestandaförstärkning åt betong Ingenjörer i Australien har hittat ett sätt att göra starkare betong med kaffesump, för att ge kaffetillsatsen en “dubbel shot” i livet och minska avfallet som går till soptippar.
Enligt Dr Rajeev Roychand från RMIT University har hans team utvecklat en teknik för att göra betong 30 procent starkare genom att omvandla kaffesump till biokol, med hjälp av en lågenergiprocess utan syre vid 350 grader Celsius.
Australien genererar 75 000 ton kaffesump varje år – det mesta av det går till soptippar. Globalt genereras 10 miljoner ton använt kaffe årligen.
Studien publicerades nyligen i Journal of Cleaner Production och ska vara den första studien som bevisar att kaffesump kan användas för att förbättra betong.
-Inspirationen till vårt arbete var att hitta ett innovativt sätt att använda de stora mängderna kaffesump i byggprojekt istället för att gå till soptippar. Flera kommuner som kämpar med avsättningen av organiskt avfall har visat intresse för vårt arbete De har redan engagerat oss för sina kommande infrastrukturprojekt där olika former av pyroliserat organiskt avfall ingår, säger Rajeev Roychand.
Pyrolys innebär att man värmer organiskt avfall i frånvaro av syre.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.