En färsk mätning från Beijer Byggmaterials Hantverkarbarometer pekar ut bristen på erfarna snickare och murare som ett av de största hoten mot branschens långsiktiga hälsa. Resultaten, som bygger på svar från över 1 000 hantverkare, avslöjar att nära tre av fyra tillfrågade ser en risk för att många lämnar yrket.
Detta innebär ett betydande förlorat kompetenskapital för branschen. För att mota denna trend lyfter över 75 procent av hantverkarna fram rotavdraget som en avgörande faktor, där ett förslag är att höja det till 50 procent av arbetskostnaden. Därtill ser en av sex att sänkt amorteringskrav är en nödvändig åtgärd för att säkra branschens framtid.
– Trots att marknaden nu vänder ser vi en oroande trend med fortsatta konkurser som innebär att erfarna hantverkare lämnar branschen, vilket innebär en stor förlust av kompetens just när behovet är som störst. De positiva indikationerna vi nu ser i ekonomin kan snabbt förloras om vi inte agerar för att förbättra förutsättningarna för branschen och säkerställer att kompetensen stannar kvar, säger Geir Thomas Fossum, vd på Beijer Byggmaterial.
Förra årets mätning speglade en dystrare bild med accelererande ekonomisk nedgång och sjunkande orderingång. Den trenden har nu vänt, och årets mätning visar att två av tre hantverkare förutser en förbättrad konjunktur det kommande året. Endast en av tio bedömer att läget kan försämras. Den positiva inställningen hotas dock av oron för en kompetensflykt och minskad branschattraktion, faktorer som på sikt kan hämma sektorns tillväxt.
– För att säkra framtiden för byggsektorn och möta kommande behov, särskilt med tanke på de stora infrastrukturprojekten och de energirenoveringar som Sverige behöver göra, måste vi fokusera på att behålla och utveckla den kompetens vi har idag. Det behövs politiska incitament för att säkra byggföretagen och stimulera ekonomin, parallellt med att vi behöver lyfta vikten av och höja statusen för hantverkaryrket, säger Geir Thomas Fossum.
Om Hantverkarbarometern
Hantverkarbarometern är Beijer Byggmaterials initiativ för att lyfta hantverkarnas röster och påverka branschen positivt. Årets undersökning genomfördes mellan 20 maj och 21 juni och samlade in svar från 1008 hantverkare. Barometern syftar till att förbättra villkoren för Sveriges hantverkare genom att årligen kartlägga branschens förutsättningar och utmaningar.
Industrihampa ger byggbranschen positiv klimatskjuts. Snart pumpas koldioxidbindande byggisolering ut från det snabbväxande bolaget Ekolution i Staffanstorp.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.