Hur arbetslaget agerar som grupp spelar en viktig roll i att skapa och bibehålla en säker och hälsosam arbetsplats. Därför har Peabkoncernen valt att fokusera på just laget under sin årliga arbetsmiljövecka.
Varje arbetslag kommer under veckan att genomföra en aktivitet som baserats på koncernens kärnvärden – jordnära, utvecklande, personliga och pålitliga – eftersom dessa är vägledande för hur organisationen agerar, såväl utåt som inåt. Både individuellt och i grupp ges möjligheten att reflektera och diskutera kring det egna beteendet och hur samarbetet och samspelet ser ut i gruppen. Arbetslaget ska gemensamt komma överens om hur man vill fortsätta jobba, vilka styrkor man har och vad som kan förbättras.
– Hur arbetslagets samspel fungerar skapas både på individ- och gruppnivå. Det känns viktigt att ge våra medarbetare möjlighet att lägga extra tid på att gemensamt reflektera kring hur man själv bidrar till gruppen, vad man gör bra tillsammans och vad man kan göra bättre, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.
Under veckan genomförs en rad olika aktiviteter med syftet att förbättra arbetsmiljön. Utöver en inledande och avslutande gemensam övning kan arbetslagen även välja att genomföra aktiviteter som bland annat handlar om personlig skyddsutrustning, återhämtning och arbetsplatsintroduktion av nya medarbetare.
– En stark säkerhetskultur bygger vi tillsammans. Därför är det viktigt att vi håller fokus på laget och dess samspel. Våra kärnvärden är en stor styrka för oss – och det ska de fortsätta att vara, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.
Peabs arbetsmiljövecka pågår till och med den 30 augusti.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.