Tidsbegränsat tillstånd står fast
Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har idag beslutat att det tidsbegränsade täkttillstånd, som regeringen meddelade Cementa hösten 2021, ska stå fast. HFD gör bedömningen att regeringens beslut om ett tidsbegränsat tillstånd inte strider mot någon rättsregel. Detta innebär att kalkstensbrytningen och cementtillverkningen i Slite kan fortgå som planerat året ut.
Cementas tidigare tillstånd att bryta kalksten i Slite upphörde i oktober 2021. För att trygga den mest akuta beredskapen och cementförsörjningen i Sverige, beslutade regeringen i november 2021 att meddela Cementa ett tidsbegränsat tillstånd. Tillståndet omfattar den redan tillståndsgivna kalksten som fanns kvar inom ramen för det tidigare täkttillståndet, och gäller till och med den 31 december 2022. Ett antal miljöorganisationer ansökte hos HFD om s.k. rättsprövning av regeringens beslut och yrkade att tillståndet skulle upphävas. Idag meddelade alltså HFD att tillståndet ska stå fast.
I april i år lämnade Cementa in en ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täktverksamhet i Slite under fyra års tid. Domen som idag meddelas av HFD berör endast det tidsbegränsade tillstånd som meddelades av regeringen hösten 2021, och påverkar därför inte prövningen av Cementas ansökan om fortsatt täktverksamhet. Ansökan om fortsatt fyraårig täktverksamhet handläggs av mark- och miljödomstolen, som kommer att meddela dom i målet den 13 december 2022.
Om Cementas ansökningar om täkttillstånd
Cementa i Slite tillverkar idag uppemot tre fjärdedelar av den cement som används i Sverige och arbetar just nu inom ramen för ett tidsbegränsat tillstånd som löper ut den 31 december 2022. Cementa bedömer att Slitefabriken kan leverera enligt sin ordinarie plan fram till sommaren 2023 även utan ett nytt tillstånd, därefter är situationen oviss.
Ett kortare tillstånd under fyra år är en nödvändig lösning för att upprätthålla cementförsörjningen i Sverige under tiden som Cementas ansökan om ett längre tillstånd om 20–30 år prövas. Cementa planerar att lämna in ansökan om ett längre tillstånd under 2023.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.