– Det känns fantastiskt att vi för andra året i rad kan välkomna kvinnor som vill testa att jobba i branschen under ett betalt utbildningsår. Det rekordstora intresset i fjol var långt över våra förväntningar och visar tydligt hur stort intresset är för byggbranschen bland kvinnor, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.
– Peab har som mål att vara ledande inom samhällsansvar. Då duger det inte att bara rekrytera från halva befolkningen. Genom satsningen på Byggåret har vi ökat andelen kvinnliga yrkesarbetare i organisationen samtidigt som vi sett ett antal positiva effekter på våra arbetsplatser, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.
Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår och liksom förra året kommer programmet att genomföras från norr till söder på orter där Peab ser störst behov av arbetskraft. Totalt handlar det om ett 30-tal lärlingsplatser på ett 15-tal orter.
När deltagarna har avslutat sitt utbildningsår med Byggåret har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare. Byggårets nästa säsong startar i september 2024.
Mer information om ansökan finns på www.byggåret.se
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.