Platsgjuten betongstomme med halvprefab
Rapport visar på möjligheten att nå upp till högt ställda klimatkrav.
Dagens höga krav på halverad klimatpåverkan från nybyggnation utmanar branschen. Till exempel har Malmö som mål ett klimatneutralt byggande till 2030. I Göteborg har Framtiden Byggutveckling satt som krav att nå 200 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter bruttoarea i all nyproduktion av hyresrätter.
En ny oberoende rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att det är fullt möjligt att nå halverad klimatpåverkan med betong som byggmaterial. Lösningen är platsgjuten betongstomme tillsammans med halvprefab från Thomas Betong.
– Med vår klimatförbättrade betong Thomagrön tillsammans med klimatförbättrade prefabricerade betongelement kan vi nå även framtida krav på nybyggnation. Dessutom finns ytterligare potential om till exempel konstruktionen optimeras, detta utan att göra avkall på ljudklassen, säger Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong.
Syftet med projektet har varit att få en rättvis jämförelse mellan byggsystem genom att ta med alla byggdelar och hela livscykeln.
– Den här rapporten är den första i sitt slag som visar att vi med klimatförbättrad betong i en slimmad konstruktionslösning redan idag kan nå halverad klimatpåverkan. Betong är ett hållbart material, avslutar Per Ekendahl, affärsområdeschef Prefab på Thomas Betong.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.