– Vi kan se att Heidelberg Materials har kompletterat sin ansökan efter många av de synpunkter vi pekade på redan 2023, men det är viktigt för Gotland som helhet och inte minst för de boende och verksamma i Slite att ansökan till mark- och miljödomstolen besvarar alla de frågeställningar vi har, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
Region Gotland och andra remissmyndigheter och berörd allmänhet kommer att ges tillfälle att lämna synpunkter vid ett senare tillfälle när mark- och miljödomstolen har kungjort ansökan. Därefter finns möjlighet för Heidelberg Materials att bemöta yttranden, och så går ärendet till huvudförhandling. Därefter meddelar mark- och miljödomstolen sin dom, utifrån processen för tillståndsärenden enligt Miljöbalken.
Region Gotland anser att ansökningshandlingar och underlag till domstolen behöver kompletteras av Heidelberg Materials på åtta punkter:
1. Bullerutbredning och dess påverkan på omgivningen.
2. Anläggande av ny pir inom hamnområdet.
3. Dagvattenhantering.
4. Utsläpp till och påverkan på luft.
5. Klimatanpassning.
6. Frågor kring och säkerhetsrapport och riskbedömning.
7. Påverkan på lokalsamhällets utvecklingsmöjligheter.
8. Den allmänna vägen Storgatan.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.