Carolina Detterfelt JM vann
Årets Byggchef 2022 heter Carolina Detterfelt och arbetar som avdelningschef på JM Entreprenad i Stockholm. ”Carolina är en talang av högsta rang och förebild för hela sektorn. Med sitt chefskap personifierar hon titeln Årets Byggchef”, skriver juryn i sin motivering. Bakom utmärkelsen står Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna, och tidningen Byggvärlden.
I sin roll som avdelningschef ansvarar Carolina Detterfelt för en resultatenhet med cirka 120 medarbetare.
– Det är ett omfattande och krävande arbete där hon med bravur sätter strategier som för organisationen in i framtiden. Sedan finns det ett ord till som vi i juryn förknippar med Carolina Detterfelt: yrkesstolthet. Hon är en ytterst värdig vinnare, säger Amanda Borneke, juryns ordförande, styrelseledamot i Byggcheferna och specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco.
Bland de sex slutliga finalisterna fanns Kigge Nilsson, Head of Relations på Isobetong.
Årets jury består av Amanda Borneke – Byggcheferna, Jack Len – Årets Byggchef 2021, Viktoria Edelman – AG Advokat, Charlotte Bergman – ELU, Peter Åhs – Byggfakta och Greger Gunnarsson – Airteam.
De kriterier som juryn bedömer är lönsamhet, etiskt agerande, ledarskap, förnyelse och säkerhet. Stor vikt läggs på referenstagning med hjälp av ett externt företag.
Syftet med priset är att höja statusen på byggchefsrollen och locka fler att satsa på ett jobb som byggchef.
Tidigare pristagare
2021: Jack Len (Ramirent)
2020: Liselott Bergkvist (Peab)
2019: Jeanette Rohdin-Körössy (JM)
2018: Alexander Sandstedt (NCC Building)
2017: Daniel Pettersson (Segermo Entreprenad/NRC Group)
2016: Jens Andreasson (Svevia)
2015: Eva Torberger (Skanska)
2014: Henrik Bratt (Erlandsson Bygg)
2013: Helena Söderberg (Züblin Scandinavia)
2012: Sofia Edoff (NCC)
2011: Magnus Rudén (AF Bygg)
2010: Konstantin Spinos (Veidekke)
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.