I år har juryn tagit fram tre banbrytande projekt!
Årets Arkitekt i år har tre mycket intressanta projekt. Det ska bli otroligt intressant att höra dem föreläsa på Betonggalan den 17 november.
Juryn består av Tobias Nissen, Vera Arkitekter, Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter och Roger Spetz, Gatun Arkitekter.
Sponsor för priset är Pigmentec.
De nominerade är:
Johan Berg, RAW
Redan på sextiotalet prövades idén med flerbostadshus som lämnar så mycket frihet som möjligt till de boende att anpassa sitt hem, så som Däckhuset av Erik Friberger och Västra Orminge av Curman arkitekter. I denna intressanta tradition kan man se projektet Raw i Uppsala, där arkitekturen står för det nödvändiga: väderskydd, dagsljus, trygghet och komfort. Husets gestalt är sakligt uppbyggd, med finessrika detaljer som gör skillnad.
Moa Andrén och Tove Fogelström, Vårbergstoppens utsiktstorn
På en konstgjord topp med beställning ”gömsle för ornitologer” finns ett karaktärsfullt utkikstorn.
Lika självklar och sinnrik som snigelns skal, är denna byggnad formad utifrån cirkelns geometri och erbjuder besökaren både utsikt och skydd.
I ljuspigmenterad betong och välutformad detaljering har arkitekterna skapat en sinnlig liten byggnad som åstadkommer stor arkitektur.
Tobias von Haslingen, 3D-printade huset
Sveriges första 3D-printade betonghus är ett bevis på att byggindustrin inte behöver vara utesluten från den utveckling mot allt mer automatiserade processer som kännetecknar andra områden inom tillverkningsindustrin. Byggnaden visar att printtekniken kan öppna dörren till en ny formvärld där gjutteknikens begränsningar ersätts av den geometriska frihet och den materialverkan som den nya tillverkningsmetoden banar väg för.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.