Sedan 2012 har Thomas Betong levererat klimatförbättrad betong under namnet Thomagrön.
– Förra året var ett rekordår vad gäller försäljning av klimatförbättrad betong. Vi ser att vårt arbete i tidiga skeden ger resultat och att efterfrågan ökar. Under 2023 var faktiskt över 30 procent av all fabriksbetong vi levererade klimatförbättrad, säger Carina Edblad, vd på Thomas Betong.
Förra året gjordes stora investeringar i nya silor för bindemedel. Det gör nu att man nu kan erbjuda klimatförbättrad betong i samtliga betongfabriker.
– Användningen av klimatförbättrad betong är den största och absolut viktigaste åtgärden för att minska byggbranschens klimatpåverkan. Om hälften av alla byggprojekt i Sverige skulle ha använt klimatförbättrad betong med 50 procent lägre koldioxidavtryck hade vi kunnat minska CO2-utsläppen med 500 000 ton, säger Carina Edblad.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.