Heidelberg Materials har skaffat en elektrisk betongbil som kan ta full last
Syftet med samarbetet är att gemensamt undersöka och utveckla hur Heidelberg Materials lastningar och transporter kan lösas med hjälp av elektrifierade fordon.
– Vi håller på att gå över till en modernare och på sikt helt fossilfri fordons- och pumpflotta för att klimatanpassa våra transporter. Denna leverans är bara första steget, säger Per Berglund, vd för Heidelberg Materials Betong Sverige, som är användare av betongbilen.
Ellastbilar har redan funnits på marknaden i några år. Men detta är den första hundra procent elektriska betongbil som kan ta en full last betong. En laddning beräknas räcka till en dags leveranser, med en kortare laddning under lunch.
‒ Partnerskapet med Volvo har potential att driva på utfasningen av koldioxid genom hela vår värdekedja i norra Europa. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans för att identifiera och införa innovativa lösningar för en snabb klimatomställning i byggsektorn, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.
Enligt Heidelberg Materials står landbaserade transporter i norra Europa för totalt sex procent av klimatbelastningen i hela värdekedjan. En elektrifiering av fordonsflottan kan minska de årliga utsläppen väsentligt. Elektrifierade fordon ger en tystare och bättre arbets- och stadsmiljö.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.