Syftet med samarbetet är att gemensamt undersöka och utveckla hur Heidelberg Materials lastningar och transporter kan lösas med hjälp av elektrifierade fordon.
– Vi håller på att gå över till en modernare och på sikt helt fossilfri fordons- och pumpflotta för att klimatanpassa våra transporter. Denna leverans är bara första steget, säger Per Berglund, vd för Heidelberg Materials Betong Sverige, som är användare av betongbilen.
Ellastbilar har redan funnits på marknaden i några år. Men detta är den första hundra procent elektriska betongbil som kan ta en full last betong. En laddning beräknas räcka till en dags leveranser, med en kortare laddning under lunch.
‒ Partnerskapet med Volvo har potential att driva på utfasningen av koldioxid genom hela vår värdekedja i norra Europa. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans för att identifiera och införa innovativa lösningar för en snabb klimatomställning i byggsektorn, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.
Enligt Heidelberg Materials står landbaserade transporter i norra Europa för totalt sex procent av klimatbelastningen i hela värdekedjan. En elektrifiering av fordonsflottan kan minska de årliga utsläppen väsentligt. Elektrifierade fordon ger en tystare och bättre arbets- och stadsmiljö.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.