Bakom genombrottet står professor Alessandro Rotta Loria vid Northwestern’s Department of Civil and Environmental Engineering. I en intervju på universitetets nyhetssajt förklarar han att det handlar om att utnyttja havets egna mineralresurser i kombination med kontrollerad elektrolys.
Genom att bubbla koldioxid genom havsvatten samtidigt som en elektrisk ström leds genom det, skapas en kemisk reaktion där kalcium- och magnesiumjoner binder CO₂ till fasta mineraler – främst kalciumkarbonat och magnesiumhydroxid. Dessa mineraler kan sedan användas i betong, vilket ersätter sand och grus och samtidigt fungerar som en kolsänka.
-Vi efterliknar geologiska processer som annars skulle ta tusentals år, men gör det på några minuter i laboratoriemiljö, säger Rotta Loria på sajten news.northwestern.edu.
Dessutom produceras väte som en biprodukt under elektrolysen – ett bränsle som kan återanvändas som energibärare inom andra sektorer, exempelvis transport.
Enligt forskarna krävs varken extrema temperaturer eller tryck, vilket gör tekniken energieffektiv. Dessutom produceras väte som en biprodukt under elektrolysen – ett bränsle som kan återanvändas som energibärare inom andra sektorer, exempelvis transport.
Sajten Electrek.co rapporterar att de nya materialen har upp till 28 procent lägre klimatavtryck jämfört med traditionell betong, samtidigt som de är mindre benägna att spricka. Minskad sprickbildning kan i sin tur ge längre livslängd åt byggkonstruktioner, vilket förstärker materialets miljöfördelar ur ett livscykelperspektiv.
En annan fördel är att tekniken minskar behovet av sand, som i dag är en hårt exploaterad resurs globalt. Att kunna ersätta sand med kalciumkarbonat och magnesiumhydroxid skulle kunna minska miljöpåverkan från sandutvinning, särskilt i känsliga flodmiljöer och havsbottnar.
Projektet är ännu i laboratoriestadiet, men forskarna är optimistiska. Tekniken är skalbar, menar Rotta Loria, eftersom både havsvatten och koldioxid finns i överflöd, och processen kan drivas med förnybar el. Just detta – att tekniken kombinerar koldioxidinfångning, materialproduktion och vätgasgenerering i ett och samma system – gör den särskilt intressant i ett hållbarhetsperspektiv.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.