“Cementas avslag har skett på goda grunder!”
/Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, till Dagens Industri.
Att få en ansökan avvisad i Mark- och miljööverdomstolen är mycket ovanligt. Enligt Dagens Industri är det endast 2,5 procent av ansökningarna som får avslag.
DI har undersökt 393 ansökningar under perioden 2020-2021 och av dessa har endast tio ansökningar fått avslag, en av dem är Cementas. Det har gjort att Cementas ansvar i frågan har lyfts i flera medier. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, säger till DI att “det är sällan som företag får avslag.” Han säger också att “det som nu har uppmärksammats, framför allt med Cementa, är att tillståndsmyndigheterna avvisat med hänvisning till att de har varit bristfälliga. Och mitt intryck är att det har skett på goda grunder”.
Nicklas Skår, miljöexpert på Svenskt Näringsliv, är av en annan uppfattning. Han tycker inte man ska skylla allt på Cementa.
“Så enkelt är det inte. Om man ser till Cementa så är det många som säger att de gjorde en dålig ansökan, men vi lät en fristående advokatbyrå granska den. Och de kom fram till att det var en utmärkt ansökan. Att man inte får igenom en ansökan behöver inte betyda att man gjort något fel”, säger Nicklas Skår till DI.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.