Olof Lundberg och Tobias Rönje invigde
Ny högteknologisk prefabanläggning i Ucklum.
Fr v Olof Lundberg, kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, och Tobias Rönje, vd Byggelement. Foto: Thomas Enqvist/Progress Media Lab.
För fyra år sedan tog Byggelement beslutet att leda betongbranschens klimatomställning genom att satsa på en kraftigt industrialiserad tillverkningsprocess. Igår tisdag var det dags för invigning av det som blev resultatet – den mest högteknologiska prefabfabriken i Norra Europa. Betongvärlden var på plats i Ucklum och bevittnade när Byggelements vd Tobias Rönje startade anläggningen tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, Olof Lundberg.
– Betongindustrin ska vara klimatneutral till 2045 och här ser vi ett exempel på att man kan lyckas, sa Olof Lundberg som också uttryckte glädje över att fabriken skapar tjugo nya arbetstillfällen i kommunen.
Tidigare har anläggningen i Ucklum varit en renodlad väggfabrik. Men med den nya fabriken på 4 500 kvadratmeter utökar Byggelement sin verksamhet med tillverkning av plattbärlag. Bjälklagen består av minst 50 procent alternativa bindemedel, som idag utgörs av slagg från stålindustrin. Dessutom används bara återvunnet stål med lågt koldioxidutsläpp.
– Jag är otroligt stolt över att ha fått vara med på den här resan. 2019 bestämde vi oss för att vi skulle vara ledande inom hållbarhet, dels för att vi själva vill vara ett varumärke som står för hållbarhet men också för att våra kunder kräver hållbara produkter. Nu är vi igång, sa Tobias Rönje.
Anläggningens utrustning gör det möjligt att producera tre meter breda plattbärlag, istället för vanliga 2,40 meter. Det innebär 25 procent färre lyft för kunderna, förklarade Byggelements vd.
– Och högre produktivitet hos oss.
Produktionen styrs nästan helt av robotar. För att hitta den senaste tekniken har Byggelement rest runt i Europa och tagit med den hem till Ucklum från både Italien och Tyskland.
– Automation med robotar är framtiden om man vill vara konkurrenskraftig. Vi får en otroligt effektiv tillverkningsprocess och kan således möta kundernas ökande efterfrågan både vad gäller pris och klimatprestanda, fortsatte Tobias Rönje.
Vid full drift kan den nya fabriken producera 500 000 kvadratmeter plattbärlag i ECO-Prefab varje år. Den primära marknaden är Västsverige, berättade Byggelements styrelseordförande Carl Rülcker.
– Västsverige är inne i en expansiv fas och det är viktigt att vi levererar inom en 20-milsradie för betongelement är tungt och kostar pengar att transportera.
Innan visningen av den nya fabriken avslutades summerade Byggelements expansionschef Robert Larsson arbetet med själva byggnationen:
– Det har varit en tajt budget och tidplan. Men trots flera utmaningar som covid, kriget i Ukraina, inflationen och en annalkande lågkonjunktur står vi här idag och uppstarten har gått fantastiskt bra.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.