Klimatreduktion om minst 25 procent i nyproduktion
Riksbyggen höjer kraven på klimatförbättrad betong och armering ytterligare till en klimatreduktion om minst 25 procent i sin nyproduktion.
Riksbyggen jobbar sedan tidigare med Science Based Targets vilket är vetenskapliga klimatmål i linje med Parisavtalet om att vidta nödvändiga åtgärder.
– Vi har sedan tidigare erfarenhet av att använda klimatförbättrad betong och det har fungerat bra, både för ekonomi och produktion. Att ställa krav på de stora utsläppsposterna är ett steg i att halvera klimatavtrycket från vår nyproduktion till 2030, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Riksbyggens klimatmål för nyproduktion innebär en minskning av utsläppen av växthusgaser från nyproducerade byggnader i ett livscykelperspektiv med 50 procent per kvadratmeter BTA till år 2030 jämfört med 2020.
– Det är ett utmanande, men möjligt och nödvändigt mål. Genom detta nya krav, samt att vi väljer rätt betong på rätt plats och rätt mängd betong och armering, beräknar vi kunna minska klimatavtrycket från vår nyproduktion med cirka 10-15 procent. Det är ett viktigt och bra steg på vägen, men det kommer att krävas mer, fortsätter Johanna Bjurskog.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.