Plattbärlagen är i Biobetong IV och uppfyller den högsta nivån i branschorganisationen Svensk Betongs vägledning.
– Betongindustrin är idag en koldioxidintensiv bransch där cementproduktionen står för de absolut största utsläppen. Vi har minskat klimatpåverkan steg för steg genom att ersätta alltmer av cementen med masugnsslagg som alternativt bindemedel, berättar Stefan Östman, som leder arbetet med Biobetong™ inom Heidelberg Materials.
I Svensk Betongs vägledning för klimatförbättrade produkter finns fyra nivåer som motsvarar en minskning av koldioxidavtrycket med 10, 20, 30 respektive 40 procent i jämförelse med en så kallad branschreferens eller ett typvärde.
– Efter en rad fullskaliga tester med nya betongrecept i produktion har vi nu nått hela vägen fram till nivå fyra, vilket är den högsta nivån. Plattbärlagen är den första produkten vi erbjuder i Biobetong IV™ och där står vi redo att leverera i nya projekt, säger Stefan Östman och fortsätter:
– Sedan Svensk Betongs vägledning introducerades 2018 har det hänt en hel del. Framförallt under de senaste åren har det tagit fart och byggbranschen kravställer idag utifrån nivåerna i vägledningen. Våra produkter med tydligt minskat klimatavtryck är en stor konkurrensfördel och på sikt en förutsättning för att ta hem nya affärer.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.