Heidelberg Materials lanserar klimatförbättrad plattbärlag
Plattbärlagen är i Biobetong IV och uppfyller den högsta nivån i branschorganisationen Svensk Betongs vägledning.
– Betongindustrin är idag en koldioxidintensiv bransch där cementproduktionen står för de absolut största utsläppen. Vi har minskat klimatpåverkan steg för steg genom att ersätta alltmer av cementen med masugnsslagg som alternativt bindemedel, berättar Stefan Östman, som leder arbetet med Biobetong™ inom Heidelberg Materials.
I Svensk Betongs vägledning för klimatförbättrade produkter finns fyra nivåer som motsvarar en minskning av koldioxidavtrycket med 10, 20, 30 respektive 40 procent i jämförelse med en så kallad branschreferens eller ett typvärde.
– Efter en rad fullskaliga tester med nya betongrecept i produktion har vi nu nått hela vägen fram till nivå fyra, vilket är den högsta nivån. Plattbärlagen är den första produkten vi erbjuder i Biobetong IV™ och där står vi redo att leverera i nya projekt, säger Stefan Östman och fortsätter:
– Sedan Svensk Betongs vägledning introducerades 2018 har det hänt en hel del. Framförallt under de senaste åren har det tagit fart och byggbranschen kravställer idag utifrån nivåerna i vägledningen. Våra produkter med tydligt minskat klimatavtryck är en stor konkurrensfördel och på sikt en förutsättning för att ta hem nya affärer.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.