Utvärderingen av SBUF:s projekt visar att temperatursprickor i klimatförbättrad anläggningsbetong med högst 25 procent slagg ofta kan åtgärdas på samma sätt som vid gjutning med anläggningsbetong utan slagg.
Däremot framgår det att anläggningsbetong med 25 till 50 procent slagg ofta kräver mer komplicerade åtgärder på vintern, som till exempel betydligt längre form- och täckningstider än vad entreprenörerna är vana vid.
En annan slutsats som SBUF har dragit är att normala temperatursprickåtgärder under sommarhalvåret ofta även fungerar för klimatförbättrad betong med en hög andel slagg.
Avslutningsvis visar projektet att kylning av betong med mycket slagg behöver kombineras med värmning och/eller isolering. Enligt SBUF kan det resultera i komplicerade lösningar.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.