Först leverades den nya hybrida betongbilen och sedan en ny hybrid betongpump. Nu ser Swerock fram emot att bidra till Umeås klimatmål.
– Det är viktigt för oss att kunna erbjuda våra kunder ett mer hållbart alternativ. Tillsammans med vår lokalt producerade ECO-Betong kan vi minska koldioxidutsläppen rejält, säger David Sehlstedt, avdelningschef på Swerock.
Hybridpumpen körs ut till arbetsplatsen där den kopplas in med hjälp av ett 63A-125A-uttag för att drivas helt och hållet på el. Den hybrida betongbilen fungerar på ett liknande sätt och går på el när betongen lossas genom ett batteri som laddas under körning alternativt med en laddbox på nätterna. Detta gör att koldioxidutsläppen minskar kraftigt och att arbetsplatsen sänker sin klimatpåverkan genom hela arbetsprocessen.
– Förutom att de nya fordonen minskar koldioxidutsläppen skapar de också en betydligt tystare arbetsmiljö, inte bara för maskinisten utan även för alla som befinner sig på byggarbetsplatsen. Med noll utsläpp av avgaser lämpar sig fordonen dessutom väldigt bra för inomhusarbeten, säger David Sehlstedt.
I ECO-Betong ersätts en del av cementen med Merit som är framställt av en biprodukt inom stålindustrin. Genom att använda Merit istället för cement är det möjligt att halvera betongens koldioxidutsläpp.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.