Riksbyggen har sålt en fastighet i bottenplanet av kommande Brf Sydney vid Masthuggskajen i Göteborg till Coop Väst. Det nya kvarteret byggs med klimatförbättrad betong kravställd med Riksbyggens erfarenheter från Brf Viva i Göteborg.
– Vi är väldigt glada över avtalet, Riksbyggen och Coop är två kooperativa företag med stort fokus på hållbarhet och långsiktig samhällsnytta. Coopbutiken blir en fantastisk service till allas boende och de som arbetar i stadsdelen som kan handla mer hållbart i direkta anslutning till bostaden samt ett viktigt bidrag för hela stadsdelen Masthuggskajen, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.
Brf Sydney är Riksbyggens första etapp och får 127 lägenheter. I hela entréplanet blir det lokaler, bland annat Coopbutiken på hela 1 800 kvadratmeter som beräknas öppna under 2024–2025.
– Etableringen i det expansiva området kring Masthugget är en del i Coop Väst strategiska plan. Vi är mycket glada över vårt samarbete med Riksbyggen där vi tillsammans bidrar till tillväxt och hållbar utveckling i området, säger Ronnie Wångdahl, vd för Coop Väst.
På taken kommer bland annat sedumväxter och solceller att underlätta för en mer hållbar vardag. Totalt kommer Riksbyggen att uppföra närmare 500 bostäder vid Masthuggskajen.
Lägenheterna blir i varierade storlekar, från 30 till 145 kvm, och 13 av dessa skapas för unga vuxna och erbjuds med möjlighet till hyrköp, vilket innebär att man som boende hyr lägenheten av Riksbyggen. Senare, när privatekonomin blivit större, går lägenheten att köpa till ett förutbestämt pris. Inflyttningen är planerad att ske från slutet av 2024 till våren 2025.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.