– Det gäller att ha rätt kund, vi ville gjuta i en etapp för att undvika v-fogar. Det kan bli resningar då som ger slitage på truckar till exempel. Nu fick vi med oss Kilenkrysset, säger Conny Gustafsson, senior advisor på Linotol, när Betongvärlden är på besök i Strängnäs.
Ansvarig för projektet är Adam Johansson, entreprenadingenjör på Linotol.
– Vi hade runt 70 personer på plats samtidigt, inklusive våra egna och CN Betong. Det krävdes minutiös planering och tät samordning, säger.
Adam Johansson, entreprenadingenjör på Linotol.
Gjutningen startade i måndags på morgonen och avslutades sent på onsdagen. Totalt kördes omkring 225 lastbilar med sammanlagt 9 000 ton grus och sten till arbetsplatsen. Totalt användes 4 300 kubikmeter, i övrigt är tekniken och receptet hemligt.
Projektet ställde särskilda krav på logistik och kommunikation. Tre laserutrustningar användes för att hålla ytan jämn, men vissa flaskhalsar uppstod där utrymmet begränsade maskinerna.
– Hade vi haft två centimeter tjockare platta hade det matchat maskinernas tempo bättre. Men vi löste det med tre lasrar och lite anpassning.
Även om arbetet gick enligt plan fanns förbättringspotential.
– Nästa gång kan vi optimera maskinernas arbetsgång ännu bättre. Men samordningen och det proffsiga resultatet är jag riktigt nöjd med, säger Adam Johansson.
Om projektet verkligen är Sveriges största gjutning i en sammanhängande sekvens återstår att verifiera. Andra referenser, med vältbetong, arbetar dagtid och i mindre skift.
För Adam Johansson personligen blev projektet också ett kvitto.
– Det var kul att få ett sånt här uppdrag på mitt bord. Man lär sig mycket, framför allt hur viktigt det är att lyssna på folk och ha respekt för varandra.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.