MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Årets Miljöpris har fått sina tre nominerade. Vinnaren presenteras på Betonggalan den 13 november på Grand Hotel i Stockholm.

De nominerade till Årets Miljöpris är klara

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Årets Miljöpris har fått sina tre nominerade. Vinnaren presenteras på Betonggalan den 13 november på Grand Hotel i Stockholm. Förra året vann Kvarteret Återbruket. Priset sponsras av Schwenk.

Juryn har i år bestått av: Stina Nygren, Sweco (ordf.), Robert Johansson, Pretec och Maria Perzon, Castellum.
Kriterier: Person, företag eller institution som under året aktivt bidragit till miljöförbättrande åtgärder eller kunskaper som inspirerar till miljöförbättring där betong varit en viktig del.

De nominerade är:

Kv Takryttaren
Takryttaren visar hur klimatansvar kan integreras i varje led av bostadsbyggande. Med klimatincitament i upphandlingen, optimering av konstruktioner, återbruk, klimatförbättrad betong och förnybara drivmedel har projektet minskat byggskedets klimatpåverkan med minst 40 procent. Genom stark samverkan mellan Uppsalahem, NCC och Thomas Betong har nya arbetssätt utvecklats och implementerats – utan att tumma på kvalitet eller ekonomi. Takryttaren är ett ypperligt exempel på nyttan med att arbeta med hållbarhet i ett stort perspektiv och inom många olika områden parallellt.

C3C Engerineering AB
C3C Engineering visar vikten av systematik och innovation för att uppnå hållbarhet i byggsektorn.

Med ett återanvändbart formsystem förvandlas årligen över 45.000 ton restbetong ifrån 140 fabriker till nya byggblock – direkt användbara. Tillsammans med digitala logistikverktyg optimeras flöden och transporter. Detta resulterar i ett cirkulärt, digitalt och skalbart arbetssätt som redan idag minskar avfall, skapar klimatnytta och inspirerar till en mer resurseffektiv byggbransch.

Mobilitetshuset Makrillen
I Mobilitetshuset Makrillen har teori blivit praktik – med 45 % lägre klimatavtryck som resultat.

Genom en ny klimatförbättrad betong, utvecklad från en teoretisk studie och anpassad för vakuumteknik, visar Spännbalkkonsult, Thomas Betong och Borås Parkering hur innovation och samverkan kan förvandla branschens klimatambitioner till verklig påverkan. Makrillen är ett konkret exempel på att teknikutveckling, stark samverkan och viljan att utmana normer kan driva hållbart byggande framåt – på riktigt.

Läs mer