Årets upplaga av World of Concrete visade tydligt att hållbarhet, processoptimering och teknikutveckling nu är de viktigaste drivkrafterna inom betongindustrin. Här är de fem mest betydelsefulla trenderna från evenemanget.
1. Hållbarhet är nu en affärskritisk fråga
Betongindustrin står för 7–8 procent av världens totala CO₂-utsläpp, och den insikten genomsyrade hela mässan. Det är inte längre en fråga om ifall branschen ska bli mer hållbar – det handlar om hur det ska ske.
Flera lösningar lyftes fram:
• Portland Limestone Cement (Type 1L) blir allt vanligare och kan minska utsläppen med cirka 10 procent.
• Återvunna material och tillsatser som plast, biologiska material och glaspuzzolan testas alltmer för att reducera betongens miljöpåverkan utan att kompromissa med prestandan.
• Fortera’s ReAct-teknologi gör det möjligt att återvinna koldioxid och skapa en mer reaktiv kalciumkarbonat, vilket kan minska CO₂-avtrycket med upp till 70 procent.
Branschens fokus på miljövänliga material och alternativa tillverkningsmetoder visar att hållbarhetsutvecklingen nu går från vision till verklighet.
2. Produktion och processer blir allt viktigare
Teknologi och processoptimering har blivit en nyckelfråga för att förbättra effektivitet och klimatpåverkan. På mässgolvet diskuterades:
• Automatisering och digitalisering, där AI och IoT hjälper till att optimera betongproduktion och distribution.
• Livscykelanalyser (LCA) och miljödeklarationer (EPD) som allt fler företag använder för att kunna kvantifiera och förbättra sina produkters klimatpåverkan.
• Energieffektivisering i cementproduktionen, där processer som kräver lägre temperaturer och mer elektrifiering kan reducera utsläppen.
Industriaktörer inser att framtiden för betong inte bara handlar om materialet – utan också om hur det produceras.
3. Betongens samhällsroll förstärks – men utmaningarna är stora
World of Concrete 2025 underströk hur viktig betongen är för samhällets infrastruktur. American Concrete Pavement Association (ACPA) presenterade en analys av den amerikanska infrastrukturen och betonade:
• Att investeringar i väg- och brobyggnation fortfarande är kritiska, trots de senaste årens infrastruktursatsningar.
• Att inflation och projektförseningar gör att vissa regioner knappt kan upprätthålla sin infrastruktur på en godkänd nivå.
• Att renovering och reparationer av befintliga betongkonstruktioner blir en allt större del av marknaden.
Branschen måste balansera behoven av nybyggnation med underhåll och hitta sätt att få investeringarna att räcka längre.
4. Betong och murverk gör comeback i bostadsbyggandet
I takt med att extremväder och skogsbränder ökar, ökar också intresset för brandsäkra och hållbara byggmaterial. På World of Concrete lyfte flera aktörer fram att:
• Betong- och murverksbyggnader klarar sig bättre i extrema klimat, särskilt i områden som Kalifornien.
• Trots att trä fortfarande är ett dominerande byggmaterial, börjar fler byggare se fördelarna med betonghus, särskilt när det gäller livslängd och säkerhet.
• Konsumenter och försäkringsbolag driver på förändringen genom att efterfråga mer hållbara och motståndskraftiga bostäder.
Denna förändring kan leda till en renässans för betong och murverk inom bostadsbyggandet.
5. Teknologi och automation skapar nya möjligheter
Digitalisering och automation har blivit en allt större del av betongindustrin. På mässan visades:
• AI och sensorteknik för att övervaka betongens härdning i realtid och förbättra hållfastheten.
• Fjärrstyrda och elektrifierade maskiner, som minskar arbetsbördan och förbättrar säkerheten på byggarbetsplatser.
• Robotik inom gjutning och formsättning, vilket kan revolutionera hur betongstrukturer byggs och underhålls.
Den teknologiska utvecklingen gör att betongproduktion blir smartare, mer energieffektiv och mer resurseffektiv än någonsin tidigare.
Sammanfattning: World of Concrete 2025 visade tydligt att betongindustrin står inför en omfattande förändring. Från hållbarhet och CO₂-reduktion till effektivare produktion och digitalisering, det är uppenbart att framtidens betong kommer att se annorlunda ut än dagens.
De aktörer som investerar i miljövänliga cementalternativ, effektivare och elektrifierade produktionsprocesser och datadriven optimering och digitalisering kommer inte bara att vara branschledande, utan också avgörande för att forma en mer hållbar byggsektor.
Framtiden för betong är mer hållbar, mer högteknologisk och mer central än någonsin. Och den som inte anpassar sig riskerar att hamna på efterkälken.
Åsa ”Betongbruden” Karlström berättar denna vecka om drömbetong och överklassynglingar på Sturecompagniet, när hon återvänder till Stureplan.
Skumbetong har potential att vara ett klimatförbättrande alternativ för byggnader i seismiska områden, enligt en studie genomförd i Quito, Ecuador. Studien visar att denna betongtyp kan minska byggnaders klimatavtryck och samtidigt uppfylla konstruktionskraven.
Trots att återvinning av använt glas kan ge stora utsläppsbesparingar återvinns mindre än en procent av allt floatglas i världen. Det vill Pilkington (NSG Group) ändra på. Nu ställer de om produktionsenheter till mer förnybart.