Det första steget i samarbetet är att utveckla och implementera hållbara betonglösningar inom vatten- och avloppsinfrastruktur. S:t Eriks har redan framgångsrikt testat Cemvisions cement i sin egen produktionsmiljö, och nästa steg är att implementera i skarpa projekt.
– Det här samarbetet är ett viktigt steg för att skala upp användningen av klimatsmart cement i kritisk infrastruktur. Vi är glada att få med S:t Eriks på vår fortsatta resa. De cementapplikationer de arbetar med är både samhällskritiska och i behov av nya, smartare lösningar, säger Oscar Hållén, CEO på Cemvision.
Genom att använda återvunnet industriavfall från bland annat gruv- och stålindustrin i stället för kalksten kan Cemvision minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med traditionell Portlandcement. Betong med Cemvisions cement uppvisar dessutom hög beständighet i VA-miljöer. Produkten har en hög motståndskraft mot sulfat- och syraangrepp, vilket bidrar till en längre livslängd, enligt Cemvision.
–Vi letar ständigt efter nya innovationer i syfte att minska klimatavtrycket från våra betongprodukter, och samarbetet med Cemvision är ett exempel på initiativ som vi arbetar med, säger Therese Kvarnström, kvalitets- och hållbarhetschef på S:t Eriks.
Över 75 procent av kommunerna rapporterar ett stort eller mycket stort behov av investeringar i sina vatten- och avloppsanläggningar, samtidigt som förnyelsetakten är låg. Betong spelar en central roll i denna infrastruktur – nästan alla vattenreservoarer och reningsbassänger byggs i betong, och cirka 25 procent av ledningsnäten använder betongrör. Den tekniska livslängden för betongrör kan uppgå till 150 år, vilket gör materialet till ett långsiktigt alternativ för modern VA-planering.
Under de kommande månaderna kommer S:t Eriks och Cemvision att fortsätta med tester för att undersöka potentialen för en bredare implementering av klimatsmart cement i VA-infrastruktur. Parterna ser också fram emot att samarbeta med kommuner och andra aktörer för att identifiera projekt där den nya teknologin kan göra störst skillnad.
Mer om Sveriges VA-infrastruktur:
• 95 procent av Sveriges kommuner anger att de har ett stort behov av att renovera sina ledningsnät (avlopps- och dagvattenledningar), och cirka 75 procent ser ett stort renoveringsbehov av sina VA-anläggningar (vattenverk och reningsverk).
• Det svenska avloppssystemet sträcker sig över 100 000 kilometer – eller nästan 2,5 varv runt jorden.
• Omkring 90 procent av den svenska befolkningen är anslutna till det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.