Blocken är demonterbara, ombyggbara och möjliga att anpassa för funktioner som växtlighet, bullerdämpning, solpaneler och sittplatser. Muren kan byggas upp till tolv meter hög och ges olika uttryck genom släta, reliefmönstrade eller pigmenterade ytor.
Som ett led i satsningen har C3C anställt Ylva Eriksson, byggnadsutformare med bakgrund från både arkitektkontor och kommunal stadsplanering.
– Det som fick mig att vilja arbeta med C3C:s blocksystem är att det är cirkulärt på riktigt. Blocken kan användas om och om igen, med en livslängd på över 100 år, säger Ylva Eriksson.
Hon lyfter också möjligheten att gjuta på restbetong som annars skulle gått till deponi och betonar vikten av dialog med beställare och brukare i utvecklingsarbetet.
– Det är i samspelet som de mest spännande, hållbara och effektiva lösningarna föds, säger hon.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.