MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Nu har Årets Jämställdhetspris fått sina tre nominerade. Priset sponsras av Tanemo Prefab och delas ut på Betonggalan.

Årets Jämställdhetspris – de nominerade

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Nu har Årets Jämställdhetspris fått sina tre nominerade. Juryn har bestått av Anna Henriksson, Sverigehuset (ordf.), Angela Holecek, Thomas Betong och Charlie Klang, Silasnacket. Kriterier: Jämställdhetspriset delas ut till företag, projekt eller person som genomfört viktiga insatser som främjar jämställdhet. Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Priset sponsras av Tranemo Prefab.

Joanna Castro, utbildningsledare för Betongingenjörsutbildningen på YH-akademin
Joanna verkar för att få en ledningsgrupp för betongingenjörsutbildningen som representerar hela branschen och hela arbetsmarknaden. Hon jobbar för att skapa attraktivitet för utbildningen och nå relevanta kandidater genom att bredda målgruppen. Genom att visa att betongingenjörsutbildningen är för alla, och ge fler tjejer behörighet att komma in på utbildningen ökar andelen kvinnor med kompetens inom betong.

William Sandholt, vd MT Betong
MT Betong, under ledning av William Sandholt, har visat ett starkt engagemang för jämställdhet och inkluderande arbetsmiljö inom bygg- och betongbranschen. Genom att aktivt arbeta med att skapa lika möjligheter för kvinnor och män, samt främja en kultur av respekt och samarbete, har företaget bidragit till att bryta traditionella könsroller och öka jämställdheten i sin bransch.

Kristina Aurelius, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Kristina har genomfört en studie baserad på intervjuer med 43 byggnadsarbetare, fackrepresentanter och chefer inom den svenska byggnadsindustrin. Studien stödjer bilden av byggbranschen som krävande, där arbetsklimatet på vissa arbetsplatser uppges präglas av machokultur och stigmatisering av psykisk ohälsa. Studien sätter fokus på en viktig fråga som lyfter fram betydelse av att skapa en jämställd och inkluderande byggbransch. Psykisk ohälsa är en viktig fråga då tidigare forskning visar att manliga byggnadsarbetare i Sverige löper uppemot 50 procents förhöjd risk för suicid.

Läs mer