José Aguirre Castillo,Umeå universitet
José Aguirre Castillo försvarade framgångsrikt sin avhandling “Cement clinker formation in concentrated carbon dioxide atmospheres” den 20 mars 2025 vid Umeå Universitet. Avhandlingen består av fem artiklar, varav tre redan är publicerade i vetenskapligt granskade tidskrifter.
Josés forskning täcker ett brett spektrum, från råmaterialens egenskaper till klinkerns reaktivitet, från traditionell cementtillverkning till elektrifierad produktion och slutproduktens interaktion med nya SCM’er.
Forskningen bidrar till ökad kunskap och förståelse om hur råmaterial kan utnyttjas bättre, hur klinkerns reaktivitet kan förbättras och hur elektrifierad tillverkning påverkar klinkerns reaktivitet och hydratation i slutprodukten.
Arbetet har utförts med flera avancerade analysinstrument, där José har utvecklat djup kunskap och erfarenhet, i forskningen har han även utvärderat klinker tillverkad med framtida potentiella elektriska värmekällor i pilotskala. Josés forskning bidrar starkt till utvecklingen av framtidens högkvalitativa och gröna betonger.
Erik Nordström, Vattenfall/KTH
Erik Nordström har under flera års tid arbetat med kraftindustrins betongfrågor på ett förtjänstfullt sätt. Både i rollen som forskare och företagsspecialist vid Vattenfall R&D och som adjungerad professor i betongkonstruktioner för vattenkraften vid KTH Betongbyggnad, där det senare kretsar kring miljön konstruktionsteknik vid Svenskt Centrum för hållbar Vattenkraft (SVC). Erik är en mycket god förebild för forskare och i rollen som handledare av såväl studenter, doktorander, post-docs som arbetskollegor.
Under det gångna året har mycket fokus legat på att minska klimatavtrycket från anläggningsbetong i Vattenfalls projekt samtidigt som önskade prestanda och livslängdskrav uppnås. Arbete med olika bindemedelskoncept genom verifiering av såväl ung som hårdnad betongs egenskaper och beständighetsprovning har genomförts i laboratorium, skalmodellförsök och verkliga projekt. Forskningen har också legat till grund för framtagandet av en standard för vilka krav Vattenfallkoncernen bör ställa på klimatförbättrad betong i samtliga sina projekt.
Under det gångna året har Erik också drivit två tvärvetenskapliga samarbeten inom betongområdet. Det ena behandlar forskning för att klarställa aktiva skademekanismer på energiomvandlande betongkonstruktioner vid dammars utskov. Arbetet har omfattat storskaliga hydrauliska modellförsök och numerisk modellering med CFD för att kartlägga aktiva laster.
Resultaten kommer kunna ligga till grund för vilka laster betongkonstruktioner i denna miljö ska designas för vid nykonstruktion och reparation. Det andra projektet är ett post-doc-projekt inom ramen för Eriks adjungerade professur vid KTH där långvariga dynamiska laster på betongkonstruktioner från roterande vattenkraftsaggregat studeras. Syftet är att få en bättre helhetförståelse för vattenkraftsaggregats samverkan med omgivande betongkonstruktioner. Resultaten kan användas för att bättre bedöma det mer flexibla körsättets långsiktiga inverkan på betongkonstruktionernas livslängd.
Mikael Hallgren, Tyréns
Mikael Hallgren har under flera år lett det internationella standardiseringsarbetet om revision av Eurokod 2. Han har där förenat sitt stora och breda kunnande inom betongområdet med en diplomatisk talang vilket inneburit att arbetet har kunnat gå i mål.
Nu leder han Transportstyrelsens arbete att ta fram den svenska nationella bilagan till EK 2. Mikael ser till att mötena alltid är väl förberedda och har för varje val av formulering, ekvation eller faktor ett färdigt förslag som i flera fall stöds av Mikaels pedagogiska beräkningsexempel.
Mikael Hallgren blev civilingenjör V vid KTH 1989 och disputerade på en avhandling om genomstansning i armerade betongplattor vid samma universitet 1996. Han är sedan många år betongspecialist och utvecklingschef inom byggkonstruktion vid Tyréns. Under tolv år var han adjungerad professor i betongbyggnad vid KTH och har fortfarande kvar en 20-procentig anställning där.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.