Se när Sarah Fredborg överraskas av jurymedlem Kigge Nilsson
Som platschef i en bransch som traditionellt har varit mansdominerad, har Sarah visat en grym förmåga att inte bara övervinna hinder, utan att även bana väg för förändring och inkludering inom bygg och anläggning.
Hennes ledarskap utmärks av en grym kompetens, envishet, empati och lyhördhet. Trots de utmaningar som följer med att vara en kvinna i byggsektorn, har Sarah kontinuerligt visat prov på sin skicklighet att bygga team och leverera bra resultat.
Genom att vara en förebild och en banbrytare har hon inspirerat inte bara sina kollegor, utan även kommande generationer av kvinnor att följa sina drömmar och göra sin röst hörd inom världens roligaste bransch.
Hon har aktivt arbetat för att skapa en inkluderande miljö där alla skall känna sig välkomna och uppskattade. Genom att lyfta fram kvinnors kompetens och potential har Sarha bidragit till att förändra den traditionella synen på byggindustrin och öppnat upp nya möjligheter för kvinnor att göra sin mark inom fältet.
Se när Janna Karlsson får beskedet att hon nominerats
Janna Karlsson är 28 år och civilingenjör inom kemiteknik. Som produktutvecklare driver hon proaktivt hållbarhetsarbetet inom prefab och har specialiserat sig inom LCA och framtagning av EPD:er. Hon var också en viktig kugge i arbetet med den banbrytande och mycket viktiga IVL-studien, som visar att klimatförbättrade prefabprodukter tillsammans med klimatförbättrad betong når kraven på halverad klimatpåverkan.
Janna gör en stor insats i Svensk Betongs Hållbarhetsutskott och är en del av arbetsgruppen för uppdatering och utveckling av vägledningen för klimatförbättrade prefabprodukter. Hon deltog och satt i panelen på Building Sustainability 2023, som är Nordens ledande konferens inom hållbarhet och samhällsbyggnad, där temat kretsade kring sektorns omställning.
Janna imponerar på alla med sin nyfikenhet, driv och mogna sätt. Janna Karlsson lyfter inte bara Thomas Betong utan hela branschen och visar modigt vägen framåt och hon gör det med ett leende.
Robin jobbar aktivt med att utveckla nya affärsmodeller enligt delningsekonomiska och cirkulärekonomiska principer. Han vill sätta stopp för de ohållbara rivningarna i våra städer. Robin arbetar både operativt och strategiskt med delnings- och cirkulärekonomi inom bygg- och fastighetsbranschen.
Ett exempel på hans senaste initiativ: “Krama byggnaden!” vilket är en kampanj och informell sammanslutning av individer och organisationer som vill få slut på de ohållbara rivningarna i våra städer. Listan har lämnats till bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson.
Robin är även grundare för lokaldelningsplattformen Vakansa som kämpar för att vi ska bygga mindre för att klara Parisavtalet. Han lägger stor energi för att riva gamla föreställningar i byggbranschen och visa på det absurda i att riva byggnader för att bygga “hållbara” hus. Han är även förändringsledare i Codesign och styrelseledamot i den ideella föreningen Young Sustainable Professionals.
Industrihampa ger byggbranschen positiv klimatskjuts. Snart pumpas koldioxidbindande byggisolering ut från det snabbväxande bolaget Ekolution i Staffanstorp.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.