Ombyggnaden nomineras till Årets Bygge.
Tomtebodas terminal i Stockholm, ritad av Gustaf Rosenberg, har ända sen den stod klar 1982 varit en symbol för brutalistisk betongarkitektur. Älskad och minder älskad. Evigt förknippad med Posten som den byggdes för.
Men 2022, efter tio års arbete, färdigställdes ombyggnaden av fastigheten till bussterminal, skola, och många andra arbetsplatser med möjlighet att växa. Huset, som är en av Sveriges största byggnader, fick ett bevarandeskydd som kulturhistorisk byggnad 2013 och det har efter det aldrig funnits några tankar på att riva någon del av huset. Så byggherren Obligo Real Estate stod med uppgiften att göra något av det hela och snart fick de sin första potentiella hyresgäst, för platsen visade sig vara perfekt för SLs nya bussdepå.
– För många kan Tomteboda på se ut som en tråkig betongbyggnad, men när man kommer närmare och lär sig om huset så inser man att varje bit betong är levererad med extrem kvalitet, säger Nils Johansson, vd hos CO-pilot som varit CM, construction manager, i projektet.
Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin renovering. Vinnaren koras den 28 mars.
Läs nomineringsartikeln om Tomteboda här!
Mer om Tomteboda kontor:
Entreprenör: CO-pilot
Beställare: Obligo Real Estate på uppdrag av Terminal RE Tomteboda
Hyresgäst: SL och Thoréngruppen (med fyra olika skolkoncept). Northvolt, Polarium, Valneva, PostNord, MSB samt en icke namngiven verksamhet.
Arkitekt: Byrån för Arkitektur & Urbanism – BAU
Projektkostnad: 1,3 miljarder kronor
Entreprenadform: Olika för olika delprojekt från totalentreprenad till utförandeentreprenad
Mer om Tomteboda bussdepå:
Entreprenör: Skanska
Beställare: Region Stockholm
Hyresgäst: SL
Arkitekt: BBH arkitekter
Projektkostnad: 500 miljoner kronor (ombyggnadsdelen)
Entreprenadform: Generalentreprenad, utförandeentreprenad.
Jury Årets Bygge: Björn Rundsröm, chefredaktör, Nomi Melin Lundgren, redaktör, Johanna Åfreds, journalist/reporter, Elin Bennewitz, journalist/reporter och Anders Siljevall, journalist/reporter.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.