Som Byggherrarnas näringspolitiska expert Danielle Zachrisson säger så vill de allra flesta byggherrar bygga bra. Men det är ju inte i första hand för de som reglerna finns, utan för de som inte är “de allra flesta”! De mer kortsiktiga aktörerna helt enkelt.
Boverkets generaldirektör försvarar det hela med att “det kan aldrig bli sämre än vad arkitekterna ritar”, vilket visar på en oroväckande stor okunskap om hur branschen funkar. Det behöver ju inte ens vara en arkitekt inblandad i projektet. Och dessutom kan vem som helst kalla sig arkitekt.
För att det aldrig ska bli sämre än vad arkitekterna ritar fram behöver ju också arkitektyrket bli skyddat, något vi konsekvent för fram till regeringen. Det är ett steg i rätt riktning i de nya reglerna att det ska vara fackmannamässigt utfört, men samtidigt ser vi hur nya KY-utbildingar dyker upp (alltså en kortare utbildning man kan gå om man har en gymnasieutbildning) där du till exempel kan utbilda dig till “träarkitekturprojektör”.
Reglerna finns till för att i slutändan skydda konsumenten. Att till exempel ta bort krav på fönster i varje rum, halvera dagsljuskravet och låta det vara en öppen tolkning kring takhöjden duger inte.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.