Direkt från Almedalen.
Filborna vattentorn i Helsingborg kunde ha blivit 150 meter i diameter. Det berättade Joakim Lyth, arkitekt på Wingårdhs på Business Arena i Almedalen idag. Nu blev det ”bara” 90 meter.
-Det hade blivit en läcker byggnad men vi fick nej då vattnet inte hinner tömmas riktigt förrän nytt fylls på, säger Joakim Lyth.
Men att vattentornet är som en akvedukt är optimalt, vattnet är i rörelse hela tiden. En tank, som de flesta vattentorn är, blir som ett badkar utan att man tar ut proppen.
-Vi har precis fått resultat av mätningar av vattnet och det är 100 procent rent, säger Joakim Lyth.
Betongen i tornet kommer hålla i 150 år. Men betongen är täckt med plastfolie som har 80 års livslängd.
-Det är inte så många som tillverkar den här produkten, vid upphandling hittades två leverantörer. Man valde den billigaste. Tidigare läckte tornet med en liter per dygn, men nu är det helt tätt, säger Joakim Lyth.
Vattentornet vann årets Kasper Salinpris och Joakim Lyth blev utsedd till Årets Betongarkitekt på Betonggalan 2021.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.