Den senaste rapporten “Circular Economy Outlook Nordics 2024”, framtagen av RISE tillsammans med flera ledande organisationer inom Norden, ger en bild av hur nordiska börsbolag arbetar med cirkulära strategier. Studien, som omfattar 809 företag i Danmark, Finland, Norge och Sverige, visar på möjligheter och utmaningar i regionens arbete med att omställa till en cirkulär ekonomi.
Rapportens huvudsakliga verktyg, CBI, Circular Business Index, kvantifierar graden av cirkulära aktiviteter hos nordiska företag. Med ett genomsnittligt CBI på 21 procent framgår det att arbetet med cirkulär ekonomi fortfarande befinner sig i sin linda. CBI ger en bas för att mäta framsteg över tid och identifiera områden där insatser kan intensifieras.
Ett av resultaten är att 79 procent av företagen tror att deras konkurrenter kommer att utveckla betydande cirkulära förmågor inom de närmaste åren. Detta skapar en press att agera för att inte riskera att hamna efter i utvecklingen. Samtidigt indikerar denna förväntan att cirkulära initiativ kommer att få en starkare roll i det nordiska näringslivet.
En annan avgörande faktor för cirkulär ekonomi är hur företagen ställer krav på sina leverantörer. Rapporten visar att endast ett fåtal företag konsekvent inkluderar cirkulära krav vid inköp. För många sker detta endast när det efterfrågas av kunder eller myndigheter. Detta belyser behovet av att företag tar ett mer proaktivt grepp kring sin leverantörskedja.
Affärsmöjligheter och minskade klimatutsläpp lyfts fram som drivkrafter för att anamma cirkulära strategier. Dessutom ser många företag EU:s regleringar som en möjlighet, då dessa kan ge konkurrensfördelar på internationella marknader.
Trots att Norden ofta ses som en region inom hållbarhet visar rapporten att det finns skillnader mellan de fyra länderna i hur cirkulär ekonomi implementeras. Danmark och Sverige ligger generellt sett längre framåt i utvecklingen, medan Finland och Norge har andra styrkeområden. Samtidigt delar alla länder utmaningar som låg medvetenhet om cirkulär ekonomi bland vissa branscher och ett behov av större investeringar i forskning och innovation.
Rapporten lyfter fram några rekommendationer för att accelerera omställningen:
1. Införa fler cirkulära krav i leverantörskedjan: Företag bör ställa krav på sina leverantörer att bidra till cirkulära lösningar.
2. Stödja innovation: Offentliga och privata investeringar i forskning kring cirkulär ekonomi måste öka.
3. Samverkan mellan aktörer: Företag, myndigheter och akademi bör samarbeta för att dela kunskap och resurser.
4. Utnyttja EU-regleringar: Genom att anpassa sig till EU:s cirkulära strategier kan företag få ett försprång på den globala marknaden.
Studien är resultatet av ett samarbete mellan RISE, Cradlenet, DTI, Danish Technological Institute, NORCE, Research Centers of Norway, och VTT, Technical Research Centre of Finland). Finansiering har kommit från en rad organisationer som Avfall Sverige, Nordic Innovation och Skanska Sverige. Rapporten betonar vikten av att de nordiska länderna förbinder sig till att vara ledande inom cirkulär ekonomi för att skapa långsiktig hållbarhet och konkurrenskraft.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.