MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Bostadsbolag får handbok i biologisk mångfald

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

En ny handbok för bostadsbolag ska hjälpa till att integrera biologisk mångfald i verksamheten och stärka ekosystemtjänster inom bostadsområden. Handboken, som utvecklas i samarbete mellan IVL, Sveriges Allmännytta och flera bostadsföretag, kommer att erbjuda konkreta verktyg för att mäta och följa upp arbetet med biologisk mångfald.

Biologisk mångfald har under lång tid hamnat i skuggan av klimatfrågan, men nu får den en mer framträdande roll inom hållbarhetsarbetet. I ett försök att integrera biologisk mångfald på ett konkret och strategiskt sätt i bostadssektorn, tas en ny handbok fram som ska ge bostadsbolag verktyg för att arbeta med detta viktiga ämne. Handboken, som planeras att publiceras i slutet av 2025, kommer att ge bostadsbolagen vägledning för att stärka ekosystemtjänster och minska förlusten av biologisk mångfald genom hela verksamheten.

Projektet, som startade i juni 2024, är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Sveriges Allmännytta och flera bostadsbolag, bland annat Familjebostäder i Göteborg, Strängnäs Bostads AB och Uppsalahem. Syftet är att utveckla metoder för att mäta, sätta mål och följa upp arbetet med biologisk mångfald i bostadsområden. Tanja Hasselmark Mason, projektledare på IVL, påpekar att fler företag nu ser biologisk mångfald som en affärskritisk fråga och allt fler bostadsbolag engagerar sig aktivt.

Tanja Hasselmark Mason, projektledare på IVL.

– Många bostadsföretag gör redan insatser för biologisk mångfald genom att utforma utemiljöer och jobba med ekosystemtjänster. Men få arbetar strategiskt med dessa frågor. Det är här vi ser ett behov av konkret stöd, säger Tanja Hasselmark Mason.

Handboken kommer att ge konkreta verktyg och åtgärder som bostadsbolagen kan implementera i sina projekt. Fokuset ligger på nybyggnation, renovering och löpande underhåll av fastigheter och utemiljöer. Bengt Lind, förvaltningsexpert på Sveriges Allmännytta, understryker vikten av att bostadsbolagen får hjälp att mäta och förstå sin påverkan på biologisk mångfald.

– Vi vill hitta åtgärder som kan vävas in i hela verksamheten, inte bara vid planering av nya byggprojekt, utan också i renovering och löpande skötsel, säger han.

Deltagarna i projektet har även påpekat vikten av att koppla arbetet med biologisk mångfald till andra hållbarhetsfrågor, såsom klimatpåverkan och klimatanpassning, för att kunna driva arbetet framåt på ett integrerat sätt.

Under projektets gång har bostadsföretagen uttryckt ett starkt behov av tydliga riktlinjer och mätetal för att kunna sätta upp realistiska mål och följa upp sina insatser. Deltagarna i projektet har även påpekat vikten av att koppla arbetet med biologisk mångfald till andra hållbarhetsfrågor, såsom klimatpåverkan och klimatanpassning, för att kunna driva arbetet framåt på ett integrerat sätt.

Patrizia Finessi, miljöexpert på Sveriges Allmännytta, betonar att det är denna typ av strukturerade verktyg som behövs för att omsätta ambitionerna till konkreta resultat.

– Vi ser att många företag vill göra mer, men de saknar verktygen och riktlinjerna för att verkligen komma igång och följa upp sitt arbete, säger hon.

En del av handbokens innehåll kommer att fokusera på goda exempel från bostadsbolag som redan gör framsteg på området. Projektgruppen uppmanar nu andra bostadsbolag att dela med sig av sina erfarenheter, både stora och små, för att skapa en praktisk och användbar handbok.

– Vi vill att handboken ska bli ett verktyg som hjälper bostadsbolagen att konkretisera arbetet med biologisk mångfald och verkligen omsätta det i praktiken. Det handlar om att skapa en hållbar framtid för våra bostadsområden, säger Bengt Lind.

Handboken förväntas vara färdig i slutet av 2025, och projektet avslutas med ett webbinarium där resultaten och handbokens slutgiltiga innehåll kommer att presenteras för en bredare publik. För bostadsbolag som vill ligga i framkant inom hållbarhetsarbetet med biologisk mångfald, erbjuder projektet nu en möjlighet att vara med och påverka framtidens riktlinjer för branschen.

Fakta om Projektet:
Projektledare: Tanja Hasselmark Mason, IVL Svenska Miljöinstitutet
Projektstart: Juni 2024
Projektslut: December 2025
Deltagande företag: Familjebostäder i Göteborg, Strängnäs Bostads AB, Svenska Bostäder, Uppsalahem, HSB, samt Sveriges Allmännytta
Syfte: Att utveckla metoder och verktyg för att mäta, sätta mål och följa upp arbetet med biologisk mångfald inom bostadsbolag.

Läs mer