Å ena sidan associeras betong med trista, fyrkantiga byggnader och sociala bostäder som förvandlats till urbana slumområden, vilket bidrar till klimatkrisen genom att stå för 4–8 procent av de globala koldioxidutsläppen, skriver Ingels. Å andra sidan är betong oumbärlig i vår infrastruktur, såsom vägar, broar och tunnlar, och utgör grunden för många byggnader.
Bjarke Ingels påminner oss om att betongens historia sträcker sig tillbaka till de gamla romarna, som använde vulkanisk aska från Vesuvius för att skapa mästerverk som Pantheon. På 1800-talet upptäckte en fransk trädgårdsmästare armerad betong genom experiment med stålrör och hönsnät.
Dock ledde denna revolutionära anda till stela dogmer och monotona förorter, där den nyfunna friheten saknade hantverkets kvalitet och omsorg.
Denna innovation banade väg för arkitekter som Le Corbusier, vars “Fem punkter om ny arkitektur” definierade de friheter som armerad betong möjliggjorde. Dock ledde denna revolutionära anda till stela dogmer och monotona förorter, där den nyfunna friheten saknade hantverkets kvalitet och omsorg.
Han delar personliga erfarenheter från sin studietid, där han initialt betraktade betong negativt. En resa genom Tyskland, Schweiz och Frankrike förändrade hans syn när han besökte Rudolf Steiners Goetheanum, Le Corbusiers kapell i Ronchamp och Vitra Campus, där han imponerades av Zaha Hadids brandstation och Tadao Andos konferenspaviljong. Dessa möten visade honom att betong kan vara både uttrycksfullt och dynamiskt.
Brandstationen i tyska Vitra av Zaha Hadid.
Bjarke Ingels betonar att om betong är en stor del av problemet med klimatpåverkan, måste det också vara en central del av lösningen. Han uppmanar till innovation och nytänkande för att utnyttja betongens potential på ett hållbart sätt, vilket kräver både tekniska framsteg och en återgång till hantverkets kvalitet.
Genom att omvärdera betongens roll och möjligheter kan vi skapa en mer hållbar och estetiskt tilltalande byggd miljö.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.