Hamnpromenaden i Norrtälje Hamn, en ca 400 meter lång kaj, har blivit stadens nya vardagsrum mot vattnet. Grundidén har varit att skapa ett storskaligt landskap med hjälp av klippor, bryggor och platsspecifik vegetation. Med detta grepp stärks kopplingen till skärgården och ger platsen en unik identitet.
Den stiliserade klipphällen längs kajen kan ses som en multifunktionell möbel, som uppmuntrar till vistelse och lek samtidigt som den tar hand om höjdskillnader, dagvatten och möjliggör träd och växter på den pålade kajkonstruktionen.
Platsen och kajpromenaden blir ett destillat av skärgården, och en slags naturhärmande miljö, med den inneboende egenskapen att kunna vara attraktiv både under sommar och vinter.
Klipporna är platsgjutna i fasetter i olika storlekar och lutningar för att härma skärgårdens varierade hällar. Tanken har varit att hela platsen skall tåla väder och vind och åldras med patina.
Ansvarig arkitekt / arkitektgrupp: Lina Dahlström, Per Andersson, Åsa von Malortie och Niklas Bosrup.
Handläggande arkitekt: Axel Näsman, Helen Mosseby och Andreas Mayor.
Övriga medverkande Lina Byberg, Frida Axelsson, Ellen Arkander.
Bengt Lindroos Pris sponsras av Linotol.
Industrihampa ger byggbranschen positiv klimatskjuts. Snart pumpas koldioxidbindande byggisolering ut från det snabbväxande bolaget Ekolution i Staffanstorp.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.