“Bengt Lindroos Pris tilldelas arkitekter som under de senaste två åren färdigställt en intresseväckande byggnad till vars arkitektoniska kvalitet materialet betong bidragit väsentligt.”
Prissumman är 20 000 kr och prissponsor är Linotol.
Nu har juryn, bestående av Tobias Nissen, Vera Arkitekter, Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter, och Roger Spetz, Gatun Arkitekter, kommit fram till tre finalister.
Här är de tre nominerade och juryns motiveringar.
Tillbyggnad Bromma kyrka
Karolina Keyzer, OKK+
Bromma kyrka har fått en elegant och arkitektoniskt välgestaltad tillbyggnad, ett litet sidokapell som skänker en stor rumslig upplevelse.
Väggar i betong övergår i lutande takytor som avslutas i ett stort fönster. Skarvar från gjutningen sitter där de ska symmetriskt i rummet.
Det yttre vävs samman med det inre genom flera precist placerade öppningar och ett lågt sittande fönster ger utblick till glitter i vattenspegeln utanför.
Ljusföringen förstärker rummets sinnliga och lätta känsla, här inne kan besökaren tända ett ljus och vila i tid och rum.
Flerbostadshus i Lundbypark, Göteborg
Andreas Lyckefors, Olsson Lyckefors Arkitektur.
Med kvadraten och cirkeln som utgångspunkt har fasaden ordnats som ett regelbundet mönster. Cirkulära avtryck i sandwhich-elementens hörn kläs med metallplattor så att skarvarnas möte döljs och staplandets estetik ges en spänst.
Den utspända fönsteromfattningen bidrar ytterligare till att ge den annars industriella uppbyggnaden sinnliga kvalitéer.
Hamnpromenaden Norrtälje
Lina Dahlström, Per Andersson, Åsa von Malortie och Niklas Bosrup, Sydväst arkitektur och landskap.
Omvandlingen av hamnkajen till ett promenadstråk har gett Norrtälje ett nytt offentligt rum av högsta kvalitet. Med en enda gest – en sinnrik betongskulptur som sträcker sig längs hela hamnbassängen – har man lyckats med konststycket att både bevara den storskaliga industrimiljöns minne och skapa en rik serie av enskilda platser, händelser och funktioner i det konstgjorda landskapets veckade geometri.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.