MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Bambu hellre än betong

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.

Fournier blev först intresserad av de traditionella byggnaderna i Bengalen, som med sin användning av bambu och lera visade sig vara enastående anpassade till klimatet. Dessa byggnader erbjöd naturlig ventilation och termisk reglering – något som ofta saknas i moderna konstruktioner. I en intervju med Down to Earth förklarar Fournier:

-Moderna byggnader kan inte andas. De är förseglade och beroende av energikrävande system för att skapa komfort, medan traditionella metoder erbjuder naturliga lösningar.

Fournier menar att många moderna byggnader i tropiska klimat är ineffektiva eftersom material som betong och stål leder till överhettning och höga energikostnader för kylning. I stället förespråkar han att arkitekturen ska samverka med klimatet genom att använda lokala material och tekniker som ger naturlig svalka och minimerar energibehovet.

Ett av Fournier mest anmärkningsvärda projekt är ett meditationsrum för organisationen Asha Niketan i Kolkata. Byggnaden kombinerar väggar av synligt tegel, tak av terrakotta och stora bambufönster som tillåter naturligt ljus och ventilation. Denna design, inspirerad av traditionella metoder, minskar behovet av mekanisk kylning och skapar ett rofyllt utrymme för eftertanke.

Fournier har också designat skolor i Agra där massiva tegelbågar och nätfönster inspirerats av den historiska staden Fatehpur Sikri. I Chhattisgarh har han skapat bostäder med stampade jordkolonner och välvda bambutak – återigen för att dra nytta av lokala material och klimatlösningar (The Hindu Business Line, 2017).

Fournier är en stark kritiker av den överanvändning av betong och stål som präglar dagens byggindustri. Han pekar på den miljöpåverkan som dessa material har, både i form av utsläpp vid tillverkning och den energi som krävs för att kyla ner byggnader i tropiska områden. I en intervju med The Hindu Business Line säger han:

-Vi måste tänka om kring hur vi bygger. Traditionella material som bambu och lera är inte bara hållbara utan också estetiskt tilltalande och anpassade till sina miljöer.

Genom sitt arbete försöker Fournier modernisera traditionella byggmetoder för att göra dem tillgängliga för dagens behov. Hans fokus på naturliga material och energieffektiva lösningar gör honom till en förebild inom hållbar arkitektur. Hans vision är enkel: att bygga i harmoni med naturen, utan att kompromissa med funktion eller design.

Laurent Fournier påminner oss om att hållbarhet inte bara handlar om teknologi och innovation, utan också om att återvända till och modernisera beprövade metoder. Genom att använda naturliga material som bambu, kalksten och lera, visar han att det är möjligt att skapa byggnader som är både vackra och i samklang med planetens resurser.

Läs mer