MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Arkitekter och byggherrar oeniga om nya byggregler

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Den 1 juli 2025 träder Boverkets nya byggregler i kraft – och de har redan skapat en spricka mellan arkitekter och byggherrar. Kritiker varnar för mörkare, trängre och mindre hälsosamma bostäder, medan förespråkare ser möjligheter till innovation och förenkling. Nu kliver ArkDes in i debatten med en utställning som visar hur framtidens hem kan se ut – på gott och ont.

Framtidens svenska bostäder är på väg att förändras – men frågan är om det blir till det bättre eller sämre. Boverkets nya byggregler, som träder i kraft den 1 juli 2025, har väckt en het debatt mellan arkitekter och byggherrar. Medan arkitekterna varnar för en försämring av bostadskvaliteten, ser byggherrarna möjligheter till förenkling och innovation. Nu har även ArkDes klivit in i debatten med en utställning som i fysisk form visar vad reglerna kan innebära i praktiken.

Sveriges Arkitekter har varit en av de skarpaste kritikerna av de nya reglerna. Förbundsdirektör Tobias Olsson menar att förändringarna hotar att försämra boendekvaliteten genom att tillåta bostäder med mindre dagsljus, lägre rumshöjder och sämre utblickar.

– Vi riskerar att bygga en bostadsstandard där det enda kravet är att den inte är dålig – men borde vi inte sträva efter att skapa goda bostäder? säger Tobias Olsson till Arkitekten.

Han är särskilt kritisk till att reglerna inte längre ställer krav på dagsljusinsläpp, något han menar kan få stora konsekvenser för hälsan.

– Det finns en omfattande forskning som visar att dagsljus påverkar vårt välmående. Om vi bygger bostäder som saknar tillräckligt ljusinsläpp riskerar vi att skapa ohälsosamma boendemiljöer, säger han till Dagens Samhälle.

Från byggherrarnas håll ser man annorlunda på saken. Danielle Zachrisson, näringspolitisk expert på Byggherrarna, menar att förenklingen av byggreglerna kan ge branschen ökat ansvar och möjliggöra mer innovativa lösningar.

– Det är positivt att reglerna moderniseras och att vi får en mer flexibel syn på hur bostäder kan utformas. Vi anser dock att det är viktigt att tydliga riktlinjer tas fram för hur funktionskrav ska verifieras, säger hon till Byggindustrin.

Danielle Zachrisson efterlyser även ett starkare fokus på hållbarhet och återbruk, något hon anser att de nya reglerna inte tydligt tar hänsyn till.

– Det finns en stor potential att skapa mer hållbara bostäder genom återbruk av material och innovativa lösningar. Men för att det ska bli verklighet behöver det finnas tydligare incitament i regelverket, säger hon till Fastighetsnytt.

För att ge debatten en fysisk dimension har ArkDes skapat en installation som visar hur framtidens bostäder kan komma att se ut under de nya reglerna. Utställningen, som öppnade i februari 2025, innehåller en exempellägenhet i full skala där besökare kan uppleva förändringarna i praktiken.

– Vi vill ge människor en konkret upplevelse av vad de här reglerna innebär. Det handlar inte bara om siffror i ett dokument, utan om hur vi faktiskt kommer att bo i framtiden, säger utställningens kurator Love di Marco till Arkitektens Värld.

Utöver utställningen arrangerar ArkDes även en serie paneldiskussioner med arkitekter, forskare och byggherrar. Ett av de mest uppmärksammade samtalen är “Nya byggreglerna – verklighet och forskning”, där experter diskuterar hur förändringarna påverkar bostadens kvalitet och människors hälsa.

Läs mer